VOORWOORD

Hoogtij/d werd afgetrapt met een voorwoord van onze kersverse voorzitter Mil Kooyman. Hij heette de aanwezigen welkom en sprak over de uitdagingen waar Pulse voor staat en de kansen die zich aandienen om samen met het netwerk verder te bouwen aan de toekomst. 

Mil Kooyman ©Joachim De Wilde

Mil Kooyman ©Joachim De Wilde

Keynote: Herlinde Baeyens
De toekomst in handen van de jeugd vandaag

Pulse breidt haar netwerk uit naar de sectoren jeugd en media. Dat opent allerlei perspectieven, niet het minst vanuit het blikveld van jongeren. Welk toekomstbeeld hebben jongeren voor ogen, welke noodzakelijke veranderingen zijn er volgens hen nodig? We nodigden Herlinde Baeyens uit om HOOGTIJ/D af te trappen met een pleidooi voor de rol en het belang van jeugd in het denken rond duurzame ontwikkeling.

Herlinde Baeyens ©Joachim De Wilde

Herlinde Baeyens ©Joachim De Wilde

Ik hoop dat jullie in jullie cultuurhuizen ruimte maken voor engagement, voor wereldverbeteraars en hemelbestormers.
— Herlinde Baeyens
 En ik hoop […] dat ook jullie je verontwaardiging omzetten in iets moois, in een engagement, een lied, een theaterstuk, een boek, een goede oplossing. Of dat jullie dat moois en dat engagement van anderen ondersteunen, dat jullie in jullie cultuurhuizen ruimte maken voor engagement, voor wereldverbeteraars en hemelbestormers.
 En nog iets: zorg dat ook moeilijker te bereiken groepen betrokken worden, maak iedereen warm voor die future we want. Ga actief op zoek naar de mensen die de weg naar jouw, naar ons verhaal nog niet gevonden hebben. De baseline van de 2030Agenda is niet voor niks ‘Leave no one behind’.
 […] Laad je batterijen op in de duurzame bubbel die je energie geeft, preek tegen de bekeerden, maar richt je energie daarna op de mensen die minder overtuigd zijn, op de massa mensen met goede intenties die niet nieuwsgierig genoeg zijn om alle goede ideeën zelf te gaan zoeken, die de ruimte niet hebben om alles zelf uit te zoeken.

Herlinde Baeyens is de VN-jongerenvertegenwoordiger Duurzame Ontwikkeling van de Vlaamse Jeugdraad en werd dit jaar door hen afgevaardigd naar het VN High Level Political Forum on Sustainable Development, de VN-top rond duurzame ontwikkeling.


Ga naar Vandaag

of naar het volledige fotoverslag