Milieubewuste fictiereeks

 

Ik dacht dat ik de klimaatproblemen kende, maar toen ik me erin verdiepte, schrok ik toch. Het is zoveel meer, zoveel breder, dan waar ik zelf aan had gedacht. Het positieve is: je kan zelf best wel verschil maken. Je kan veel doen met kleine dingen. Dat besef is gegroeid. Ik neem het mee in mijn persoonlijk leven, maar ook in mijn werkcontext. De overheid zou duurzaamheid veel dwingender moeten maken. Als we echt verschil willen maken op korte termijn, mag de druk best wel verhogen. Iedereen heeft er baat bij.

Riet De Prins, productieleider Ketnetreeks Buck.

Riet De Prins en Barbara van Poeck © Pulse Transitienetwerk

Riet De Prins en Barbara van Poeck © Pulse Transitienetwerk

“Als je met 30 crewleden en 20 acteurs, al eens paperless werkt op een set van 73 dagen bespaar je bergen papier. Via dropbox kon de crew scenario’s en callsheets downloaden op hun smartphone of tablet. Als je het in alle lagen implementeert dan wordt het na een tijd een evidentie. Je vertrekt vanuit een andere filosofie, stap voor stap wordt het een evidentie terwijl dat vroeger niet zo was.

Barbara Van Poeck, productieleider Ketnetreeks Buck

 

Buck, wuk?

Buck is een fictiereeks, een ‘coming of age’-verhaal waarin de onopvallende en onzekere Elias worstelt met zijn leven als puber. Hij vindt afleiding in zijn computerspel waarin de digitale held commandant Buck hem nooit in de steek laat. Op zijn kamer creëert Elias zijn eigen wereld waar niemand hem stoort. Tot op een dag … Buck in levende lijve voor hem staat.

Buck is een reeks met een e-mission (duurzaamheidslabel VAF). De productie leverde inspanningen op het vlak van energie-, afval- en CO2-reductie. Het feit dat het VAF (Vlaams Audiovisueel Fonds) een deel van de subsidies daarvan afhankelijk maakte, hielp.

Buck gaat vanaf 10 december 2018 op antenne.

Verantwoordelijkheidsgevoel

Om een crew te overtuigen is het allerbelangrijkste: het verantwoordelijkheidsgevoel. En daartoe zijn cijfers cruciaal: de wérkelijke impact van het menselijk handelen op het klimaat aantonen en communiceren. Stok achter de deur was ook de subsidie: om de e-mission premie te halen dienden belangrijke en volgehouden inspanningen geleverd.

Een pak aandachtspunten passeerden de revue:

 • Transport in kaart brengen

  • Kilometers beperken: straal van 30 km rond set

  • Openbaar vervoer in kaart brengen

  • Carpooling organiseren

  • Wie verderaf woont: onderbrengen in gezamenlijk gehuurde woning

  • Vrachtwagens niet nodeloos over- en weer laten rijden maar veilig parkeren
    

 • Paperless werken

  • Zelfs tweezijdige scenario’s zijn een berg papier

  • Digitaal documenten raadplegen via tablet – tablets ter beschikking stellen

  • Drempel voor print inbouwen: persoonlijk gaan vragen
    

 • LED-verlichting


 • Werfkast in plaats van generator

  • Goedkoper

  • Minder geluidsoverlast 

 • Catering

  • Persoonlijke dopper en mok voor iedereen

  • Geen bekers

  • Duurzame ingrediënten

  • veggiedag
    

 • Grondwater

  • Voor het gebruik van sanitair
    

 • Sorteren
   

 • Iedereen beschikte over checklist

Buck bespaart 35,7 ton CO2 op 73 dagen. Moeilijk te vatten? Goed om weten is dat een gemiddeld huishouden bijna 8,5 ton CO2 per jaar uitstoot

Buck bespaart 35,7 ton CO2 op 73 dagen. Moeilijk te vatten? Goed om weten is dat een gemiddeld huishouden bijna 8,5 ton CO2 per jaar uitstoot

De pilot leidde tot de aanstelling van een duurzaamheidscoördinator. De vrt lijkt vertrokken om zijn voorbeeldrol op te nemen, ook al zijn de inspanningen op het scherm niet zichtbaar.

Duurzame ontwikkelingsdoelstellingen

SDG 7: betaalbare en duurzame energie

Meer weten over Buck?