Festivalcoöperatieve Robinetto

© Robinetto op Boterhammen in het Park

© Robinetto op Boterhammen in het Park

Dagelijks rijden honderden vrachtwagens met verpakt water rond, terwijl we over voldoende waterleidingen beschikken waar de zwaartekracht het werk doet. Festivals zijn de beste locaties om duurzame initiatieven uit te testen. We brengen bezoekers in contact met een idee, waarvan we hopen dat ze er ook zelf mee aan de slag gaan. Transport is de grootste hap in de ecologische voetafdruk van een festival. Dus waarom niet ter plaatse produceren?


Jeroen Vereecke
medestichter sociale coöperatieve onderneming Robinetto

Watertaps

De cijfers zijn duidelijk: Belgen drinken 126 liter flessenwater per persoon per jaar, Nederlanders slechts 24 liter en Zweden 10 liter. Bovendien bestaat ook frisdrank voor 80% uit water. Honderden vrachtwagens voeren het verpakte water rond. Robinetto ontwikkelde een initiatief om alvast op festivals transport-, verpakkings- en energieverbruik drastisch én meetbaar te rationaliseren.

Robinetto is een sociale coöperatieve onderneming die de drankvoorziening op evenementen en in de horeca wil verduurzamen. Het ontstond uit het BoomBar-project van Boomtown Festival en uit de drang  van een aantal festivals om sociaal en ecologisch te werken. Boombar experimenteerde met een modulair barsysteem. Het groeide uit tot een eerste pilootproject waarbij tien festivals met Robinetto investeerden in de aankoop van meer dan 30 watertaps, die tijdens de zomer van 2018 op de festivals werden ingezet. De hoeveelheid getapt water wordt gemeten, zo kan Robinetto nagaan hoeveel verpakkingen worden uitgespaard, hoeveel vrachtwagens van de baan worden gehouden.

De tien festivals die als coöperant mee investeerden zijn: Ancienne Belgique/Boterhammen in Het Park & Feeërieën, Boomtown, Cirque Magique, Festival, Dranouter, Manifiesta, Paradise City, Sfinks, SuperVliegSuperMouche, Theater Aan Zee en Tomorrowland.

De watertaps zullen ook in de horeca worden geïntroduceerd. En er wordt een netwerk van lokale brouwers opgericht, om de bierlevering via het korte keten-principe te laten verlopen.

Te veel verpakking

Behalve het transport is er ook de afvalberg. De drankenindustrie in België produceert jaarlijks 5 miljard niet-herbruikbare verpakkingen. Ze moeten worden vervoerd, opgeslagen en gekoeld. Behalve het afval, levert dat ook een hoop CO2-belasting. Tachtig procent van het volume van frisdrank bestaat uit water. Door de 20%-niet water als concentraat ter plaatse met water te vermengen, wordt een aanzienlijke winst geboekt op duurzaamheid.

De oplossingen om het aantal transportkilometers, de gebruikte energie en de berg afval te verminderen zijn eigenlijk heel eenvoudig:

  • In plaats van verpakt water te drinken en te gebruiken voor frisdrank, kunnen we leidingwater gebruiken

  • We kunnen zoveel mogelijk grote verpakkingen gebruiken (zoveel mogelijk "van 't vat"), en sowieso geen wegwerpverpakkingen (herbruikbare bekers op evenementen)

  • We kunnen zoveel mogelijk werken met lokale producten (lokale siropen voor frisdrank, lokaal bier), zodat de transportkilometers worden beperkt.

Om deze oplossingen te vergemakkelijken biedt Robinetto de volgende tools aan:

  • Watertaps voor horeca

  • Watertaps en slimme combi bier-en watertaps voor evenementen

  • Herbruikbare drinkflessen voor medewerkers (of publiek) op evenementen

  • Siropen om op basis van leidingwater lekkere frisdrank te maken

  • Duurzame mobiele bars voor grotere evenementen

  • Een portfolio van lokale brouwers waar we mee samenwerken

  • Voor al deze tools kunnen zowel huur-als koopoplossingen worden uitgewerkt

Duurzame ontwikkelingsdoelstellingen