Muziek draagt bij aan positieve klimaatactie

Wat al langer geweten was, maar toch af en toe nog eens mag herhaald worden: muziek kan een motor zijn voor de transitie naar een sociaal-rechtvaardige en duurzame samenleving. Ook European Music Council (EMC) gelooft daar sterk in, zo werd bewezen tijdens het European Forum on Music, dat in de zomer van 2020 noodgedwongen online en volledig in het Engels plaatsvond.

Tijdens de conferentie ‘Music as a driver for change’ werd besproken hoe de muzieksector milieuvriendelijker kan, maar ook hoe muziek kan bijdragen aan bewustwording rond klimaatproblemen en klimaatactie kan stimuleren door activisten en artiesten te ondersteunen om milieukwesties aan te kaarten.

In navolging van het European Forum on Music publiceerde EMC een conference reader waarin het een selectie van (academische) artikels en goede praktijken verzamelde. De inhoud van dit document complementeert de thema’s van de activiteiten. Op het online programma stond een paneldiscussie met beleidsmakers, artiesten en activisten, maar ook meerdere workshops en presentaties van innoverende projecten. Ook Live DMA, waarmee Pulse momenteel een reeks internationale praktijksafari’s organiseert, en BOZAR tekenden present.

EMC2020.png
Ruben Arnaerts