Pulse on Tour

gabor-barbely-zc7qbg1XEXY-unsplash.jpg

De gezondheidsmaatregelen vroegen in 2020 van iedereen flexibiliteit. Ook wij ontsprongen de dans niet en pasten ons najaarsprogramma aan. Na een bevraging bij het netwerk, lang wikken en wegen presenteerden we een aangepaste formule: Pulse on Tour. In plaats van in te zetten op eigen activiteiten, schuimde Pulse de evenementen van het netwerk af en toonde daar met plugins, maar ook met eigen internationale en online praktijksafari’s de verbazingwekkende veerkracht en originaliteit die blijft leven binnen het netwerk.

Cross-sectoraal connecteren over de schermen heen

Verbinding en verbeelding (vanuit je bureaustoel, achter een scherm) bleven centraal staan. Dat leverde volgende geslaagde samenwerkingen op:

  • Op 13 oktober brachten we een bezoek aan de organisatoren van Zomer Van Antwerpen. De medewerkers van het geteisterde (na)zomerfestival toonden ons hoe je een evenement corona-proof organiseert en daarbij nog steeds duurzaamheid laat primeren. Na een digitale tour in hetpaleis en een concreet voorbeeld over De Meisje van MartHa!tentatief sloten we af met een interactieve sessie waarbij de organisatoren en online toeschouwers in gesprek gingen met elkaar. Het resultaat check je hier.

  • Op 20 november plugden we in op de online Trefweek van Socius, het steunpunt voor de socio-culturele sector. We brachten een bezoek aan het burgerparticipatieproject De Grond der Dingen, een initiatief van theatergezelschap ARSENAAL/LAZARUS en Museum Hof van Busleyden. De plugin was razendsnel volzet, maar je kan hem hier integraal herbeleven.

  • Op 26 november reisden we naar Diksmuide. In samenwerking met Live DMA, European Network for live music venues, clubs and festivals, en de Belgische duurzame concertzaal 4AD planden we onze allereerste praktijksafari met een internationale partner. Die bruisende uitwisseling en de rondleiding bij 4AD kan je hier volledig herbekijken.

  • Op 1 december tekenden we dan weer present op FARO’s Groot Onderhoud, de jaarlijkse netwerk- en denkdag van de cultureel-erfgoedsector, waar we in ‘t GROM samen met Louis De Bruyn de link legden tussen erfgoed en duurzame kruisbestuivingen. Tussendoor proefden we ook van de smaakvolste tomaten in jaren. Nagenieten kan hier.

  • Bij wijze van niet te versmaden tussendoortje organiseerden we op dinsdagvoormiddag 8 december ook ons eigen jaarlijkse treffen. Met W/ONDERSTROOM kozen we voor een nieuw concept waarbij we van denken naar doen schakelen. Het resultaat is IM/PULSE, waarmee we vanuit het Pulsenetwerk overgaan tot actie. De kick-off van de ‘van-denken-naar-doen-tank’ vindt plaats op 21 januari en daar kan jij bij zijn. Lees er hier alles over.

  • Tot slot klopten we op 14 december aan bij Media & Culture Fast Forward. Tijdens onze plugin ‘No planet, no film’ kaartten we samen met Nic Balthazar, Riet de Prins (producente VRT) en Tim Wagendorp (duurzaamheidscoördinator VAF) het bewustzijn rond de (milieu-)impact in de media- en filmsector aan. Met Pulsegenoten Seppe Vanhaecke (distributie, MOOOV) en Jonathan Van Hemelrijck (producent, Mercator.tv) schotelden we de deelnemers ook de bevindingen uit W/ONDERSTROOM voor.

Ook in 2021 organiseert Pulse praktijksafari’s en plugins. Houd onze website in de gaten, schrijf je in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Ruben Arnaerts