Praktijksafari 'The Neverending Park'

 

Tijdens een praktijksafari gaat een kleine groep mensen letterlijk op bezoek bij elkaar, over sectorgrenzen heen, en krijgen zo informatie uit eerste hand. Op bezoek bij initiatieven en organisaties, gaan de deelnemers in gesprek met de mensen achter deze projecten om zo een verdiepende uitwisseling mogelijk te maken.

Op dinsdag 3 maart vleiden we ons neer in het denkbeeldige gras van The Neverending Park in Het Hof van Busleyden (Mechelen). Het park is een kunstmatige biotoop, een vrijplaats om het gesprek aan te gaan met Mechelaars over hun gemeenschappelijke grond voor de toekomst van de stad.

Deze tijdelijke tentoonstelling is een van de mijlpalen in het vijf jaar durende project De Grond der Dingen van theater ARSENAAL/LAZARUS en Museum Hof van Busleyden. Of hoe je als culturele instelling ruimte – letterlijk en figuurlijk — kan creëren om een inclusief proces op gang te brengen dat de samenwerking tussen verschillende partijen (lokale overheid, civil society, burgers) vorm geeft en inzet op een meer contributieve democratie.

Het stadsproject De Grond der Dingen onderzoekt hoe een culturele instelling kan bijdragen aan de transitie van de samenleving, ruimte kan creëren voor ontmoeting en de stad en alle inwoners kan uitdagen om daar in mee te stappen. Het project geeft elke Mechelaar één of meer vierkante meter stad. De inwoners dienen ideeën in waarover ze onderling onderhandelen over wat ze willen op de gedeelde grond. Van de 206 projecten werden er 83 werden weerhouden door de indieners. De stad stelt 20 000 m² ter beschikking om de voorstellen te realiseren.

In het park worden de 83 voorstellen, geclusterd in 12 thema’s, gepresenteerd aan de Mechelaars. Verbeeld door Benjamin Verdonck, in een decor ontworpen door Decoratelier Jozef Wouters, vormen de voorstellen de basis voor het denkproces. Rond elk van die thema’s wordt telkens een week lag gewerkt. Willy Thomas, Ann Meskens, Elly Van Eeghem, Einat Tuchman, Farbod Fathinejadfard – de vijf parkbewonersverbinden mensen en activiteiten, verbeelden voorstellen en stimuleren samenwerking in de queeste naar de grond der dingen. Doelstelling aan het einde van de tentoonstelling is de definitieve keuze voor de 20 000 m². Klaar voor de volgende fase in het project.

Tijdens deze praktijksafari leidden Sigrid Boschmans, directeur van Het Hof van Busleyden, en Willy Thomas, artistiek leider bij ARSENAAL/LAZARUS, ons rond in hun park en museum en vertelden ons het verhaal van De Grond der Dingen. We gingen in gesprek met de mensen achter dit project en wisselden uit over de do’s, don’ts én de vraagtekens.

Hof van Busleyden

In het het Hof van Busleyden stap je in de voetsporen van Hiëronymus van Busleyden, Margareta Van Oostenrijk, Erasmus en Thomas More. Net als zijn historische bewoners zet het museum de mens centraal.

In de vijftiende en zestiende eeuw gaat de wereld open. Je voelt de sensatie van een nieuwe tijd, de renaissance, waarin de mens centraal staat. Tijden waarin alles lijkt te veranderen. Dit huis is vandaag opnieuw een plaats van ontmoeting en gesprekken, een broedplaats van ideeën en een verzamelplek van kunst.

- Museum Hof van Busleyden

Het museum koos van bij de conceptie voor het opzoeken van de link tussen verleden en heden. Dat vertaalt zich redelijk letterlijk in afwisselende collectieruimte: elke historische zaal wordt gevolgd door een zaal waar de hedendaagse vertaalslag van getoonde thema wordt gemaakt — zo wordt de zaal over macht bijvoorbeeld gevolgd door een zaal over De Grond der Dingen. Het museum geeft de ruimtes terug aan de Mechelaar. Op die manier faciliteert het actief een dialoog tussen heden en verleden, tussen burger, bezoeker en de huidige (politieke) machtshebbers.

In dit museum blikken we terug op de glorieuze geschiedenis van de stad en kijken we samen vooruit naar de toekomst. Reis heen en weer tussen toen en nu. Experimenteer en treed in dialoog met het museum en zijn altijd wisselende collectie. Het verhaal is nooit af.

- Museum Hof van Busleyden

 


ARSENAAL/LAZARUS

Het museum wil een ontmoetingsplek zijn voor alle Mechelaars en actief die rol opnemen. Het is dan ook geen verrassing dat het de samenwerking aanging met ARSENAAL/LAZARUS om het langdurige project De Grond der Dingen te realiseren.

We erkennen de complexe en diverse stedelijke realiteit en werken actief mee aan haar representatie op de scène en in het publiek. Daarbij blijft artistieke kwaliteit steeds onze voornaamste leidraad. Wij geloven dat de sleutel naar die kwaliteit betrokkenheid is: van het huis op zijn kunstenaars, van de kunstenaars op het huis, betrokkenheid op de stad en zijn inwoners en betrokkenheid van de toeschouwers bij ons open huis.

- uit de missie van ARSENAAL/LAZARUS


De Grond der Dingen roept de Mechelaars actief op om mee te bouwen aan de gemeenschappelijke toekomst op basis van een gemeenschappelijke grond: letterlijk grond, bodem, vierkante meters, openbare ruimte. Zo gaat het project op zoek naar wat ons bindt, wat we nodig hebben en wat de essentie van samenleven is. Wat is de grond der dingen?

In vijf fases wordt een stadsbrede dialoog opgezet, begeleid en ondersteund door ARSENAAL/LAZARUS en het Hof van Busleyden. 

  • Fase 1: Het verzamelen van ideeën en voorstellen.

  • Fase 2: In het vernieuwde Museum Hof van Busleyden werden vanaf midden juni 2018 voorstellen verzameld en zichtbaar gemaakt.

  • Fase 3: Alle indieners en geïnteresseerde Mechelaars onderhandelden over de kwaliteit van de ingediende projecten en maakten zelf een eerste selectie op 27 april 2019.

  • Fase 4: Tussen 6 december 2019 en 15 maart 2020 werden de geselecteerde voorstellen gepresenteerd in de tentoonstelling The Neverending Park, in het Museum Hof van Busleyden.

  • Fase 5: in overleg met Mechelaars en deskundigen wordt een definitieve keuze van projecten gemaakt die vanaf 2021 ook daadwerkelijk zullen worden gerealiseerd realiseren. Hiervoor kreeg het project van de alvast 20.000 m² ter beschikking.


LINKS