Verbeelding inbedden

Welke rol kan kunst spelen bij klimaatadaptatie? Die vraag legde Kunstenpunt voor aan Anyuta Wiazemsky Snauwaert na haar passage op de trefdag van Pulse in Concertgebouw Brugge waar ze kwam vertellen over het Europese project Cultural Adaptations.

usgs-ZpC7sJVovLM-unsplash.jpg

Hoe kunnen onze steden zich aanpassen aan de gevolgen van de klimaatverandering zoals hittegolven, droogte en felle regenbuien? Hoe kunnen ze ‘klimaatrobuust’ worden? Welke rol kunnen kunst en cultuur spelen in klimaatadaptatie? Wat zijn de effecten van klimaatverandering op de cultuursector en hoe kan die sector zich daaraan aanpassen?

Dat zijn vragen die het Europese project Cultural Adaptations onderzoekt. In vier partnersteden – Glasgow, Dublin, Göteborg en Gent – werken telkens een culturele partner, een partner die bezig is met klimaatadaptatie en een kunstenaar gedurende twee jaar samen. In Gent zijn dat Greentrack (een overkoepelend netwerk dat zich inzet om de ecologische voetafdruk van de cultuursector te verkleinen), de Dienst Milieu en Klimaat van de stad en kunstenaar Anyuta Wiazemsky Snauwaert. Ellen Stynen interviewt haar voor Kunstenpunt over Cultural Adaptations. 

Finn Van Dinter