Praktijksafari Vooruit en JNM

 

Op dinsdag 19 februari 2019 ging Pulse in samenwerking met het Fonds Culturele Infrastructuur (FoCI) op praktijksafari naar twee Gentse huizen, met een specifieke focus op infrastructuur. We kregen eerst een rondleiding in het hoofdkwartier van JNM, je beestigste jeugdbeweging. Vervolgens gaf Kunstencentrum Vooruit zijn geheimen prijs. Voor hun verbouwingen maakten beide organisaties gebruik van de subsidies die FoCI aanbiedt.

JNM

JNM, de Jeugdbond voor Natuur en Milieu, is een jeugdbeweging voor en door jongeren, voor iedereen van 7 tot 26 jaar die zich goed voelt in de natuur en zijn schouders niet ophaalt voor het milieu. Na de toelichting over de werking door vrijwilliger Jakob Vandevoorde gaf architect Nikolaj De Meulder duiding over de recente verbouwingen met FoCI-middelen.

 • Het energieconcept van het JNMgebouw gaat als volgt: het is een oud gebouw dat helemaal is ingepakt. De achterbouw is volledig nieuwbouw aan de hand van een houtskelet op bestaande kelders. Het JNM-kwartier wordt op een klassieke manier verwarmd, met radiatoren en een condenserende gasketel. Daarnaast is er ook een ventilatiesysteem Cplus aanwezig.

 • Het is niet evident om voor zo’n wisselende bezetting je gebouw zo energie-efficiënt mogelijk te gebruiken. Ook beschikt niet iedereen over de correcte kennis om de juiste gewoontes aan te leren. Dit kwam ook terug tijdens een discussie over de technische kennis van gebouwbeheerders in de culturele en jeugdsector. 

IMG_2319.JPG
groendak

groendak

Als beestige jeugdbeweging die ze is, heeft JNM het FoCI gecontacteerd omtrent advies om een goed dossier te kunnen schrijven. Beschouw het FoCI dus zeker ook als raadgever.

Tip: Faro en STEPP hebben rond museale tentoonstellingstechnieken een interessante themawerking lopen, daarover vind je hier meer informatie.

 

VOORUIT

 Na JNM trekt de karavaan voort naar Kunstencentrum Vooruit waar vele infrastructurele werken aan de gang zijn. Matthias Belpaire (coördinator Infra en Monument) en coördinator gebouwbeheer Bart De Wilde hebben de handen vol met de laatste fase van de verbouwingen:

 
IMG_2374.JPG
 • Tweedehands theatertrekken:
  Voor de trekinstallatie in de theatertoren zijn er tweedehands motoren gezocht, wetende dat die machines op de markt slechts 5 à 10 jaar oud zijn (in Nederland en Duitsland worden ze veel vaker vervangen). Via een openbare aanbesteding vond Vooruit half mechanisch, half automatische tweedehands motoren.

 • Vernieuwd kantoor met groendak en groene wanden: 
  Er werden twee nieuwe verdiepingen op het dak van de oude snoepwinkel geplaatst met rijke lichtinval, groene wanden en een groendak. De planten zorgen voor een rechtstreekse afname van CO2 en worden automatisch bedruppeld. Het irrigatiesysteem wordt gemonitord. Op het groendak wordt regenwater beter opgevangen en gerecupereerd. Het enige nadeel van zo’n lichtrijk kantoor, is dat het in extreem warme zomers ook wel extreem warm kan worden.

IMG_2341.JPG
IMG_2347.JPG
 • Ventilatie café:
  Het café is historisch zo gebouwd dat er voldoende ventilatie is om binnen in een aangename omgeving te kunnen te roken. Er wordt nu al een tijdje niet meer binnen gerookt en dus zorgt de huidige structuur voor een te grote extractie: de groepen mogen veel kleiner. Daarnaast wordt het geheel aan een gebouwbeheersysteem gekoppeld om het beter te kunnen sturen. Ook deze ingreep maakt deel uit van de milieubewuste verbouwingen van Vooruit Gent.

IMG_2405.JPG
 • Bijna energieneutrale (BEN) nieuwbouw:
  De oude snoepwinkel (aan de rechterflank van de Vooruit vanuit de Vooruit bekeken) is een uitbreiding van de residentieplaats in volledig hout massiefbouw, met drie loges en kleedkamers om de artiesten verder te ondersteunen. Aan de inkomhal komt de nieuwe ticketbalie. Een regenwaterput in de kelder recupereert het regenwater voor de toiletten en het groendak.

 • Restauratie van het historische gedeelte van het pand:     
  Plaatsen van isolatie en dubbele beglazing op de voorgevel.

IMG_2392.JPG
 • Ledverlichting:
  Vooruit is gehuisvest in een 100-jarig monument en beschikt over meer dan driehonderd ruimtes, hoekjes en gangen. Alle verlichting aanpassen van halogeen naar led is een langdurig traject dat niet valt te onderschatten en is momenteel volop gaande. Het doel? Alles in led! Van podiumverlichting tot noodverlichting.

 • Vragen of op zoek naar meer informatie over subsidiemogelijkheden voor ecologische infrastructuur? Dan kan je terecht bij het
  Departement Cultuur, Jeugd en Media, Team infrastructuur en instellingen
  fondscultureleinfrastructuur@vlaanderen.be

 

Internationale ontwerper Christoph Hefti ontwerpt unieke tegelvloer voor nieuwe inkomzone Vooruit:

 

Bekijk hier de toekomstige praktijksafari’s


Pulse Transitienetwerk is een netwerkorganisatie die de krachten van Cultuur, Jeugd en Media bundelt voor een transitie naar een duurzame en sociaal rechtvaardige samenleving.