Praktijksafari 4AD

Bij elke stap in haar groei maakte 4AD de oefening: hoe kunnen we op de meest duurzaam verantwoorde manier ons programma, ons plan, onze bouw… realiseren. Hoe uiteenlopend de noden ook, ze startten altijd vanuit deze reflectie. Een muziekclub, vindt 4AD, is geen eiland, maar een onderdeel van het maatschappelijk leven. Daarom werd aanhoudend gezocht naar manieren om de werking budget- én mensvriendelijker te maken en zo zijn ze sinds 2015 het eerste CO2-neutrale kunstenhuis in België.

 

Het geheim van 4AD: duurzaamheid wordt gedragen door het hele team, vrijwilligers inbegrepen. Met een raad van bestuur die pal achter de keuzes staat. Duurzaamheid is al dertig jaar lang een erezaak en 4AD heeft  de absolute ambitie zijn pioniersrol te blijven vervullen.

De prachtige voorgevel bestaat uit afvalhout

De prachtige voorgevel bestaat uit afvalhout

Historiek

4AD bestaat sinds 1988 en heeft haar wortels in de DIY scene, waar ook pionier van duurzame festivals, Ieperfest, haar wortels heeft. De hardcore scene en DIY zijn sterk met elkaar verweven. Het maatschappelijke engagement tegenover het milieu is een sterk uitgangspunt die sterk verankerd zit in de filosofie die beweging én van 4AD. Reduce, Re-use, Recyle. Think global, act local zijn slogans die op de wieg van 4AD bestickerd werden. Binnen die filosofie is 100% vegetarische catering een keuze die relatief weinig weerstand met zich meebrengt, ook omdat we het al sinds 1988 toepassen. Aan de bar vind je een lokaal, biologische en fairtrade aanbod, volledig rietjesvrij!

Het gebouw

De muziekclub is een duurzaam en milieuvriendelijk gebouw met doorgedreven thermische isolatie (de buitenmuren van het café zijn geïsoleerd met een frame met ecologische papiervlokken en gerecupereerd resthout), centralisatie van sanitaire en technische blokken, technische apparatuur met ecolabel, energiezuinige verlichting, twee opvangputten voor regenwater (elk 20.000 liter), gebruik van recuperatiemateriaal voor de aankleding van het gebouw én de buitenaanleg. Op het dak liggen 34 zonnepanelen, een samenwerking met coöperatieve Beauvent.

IMG_1250.JPG

4AD ligt in een stille woonbuurt in Diksmuide waarbij het noodzakelijk is indrukwekkende geluidsisolatie toe te passen (het buitengeluid bedraagt ‘s nachts 35 db). Een akoestische voeg scheidt de zaal fysisch van de rest van het gebouw en verhindert de verspreiding van trillingen, en ook een isolerende betonnen stolp garandeert dat er buiten geen decibel te horen valt. ’s Avonds zoekt het gebouw de aandacht met een sober wit licht tussen loods en stolp die de architecturale geste – het overkoepelen van de bestaande loods – ook ’s nachts leesbaar maakt.

In de zaal

IMG_1228.JPG

Op het podium vind je ledverlichting, in de zaal zelf is er dankzij de structuur van gebouw geen airco aanwezig. Artiesten en werknemers hebben doppers en gebruiken geen plastic flessen. Ook het publiek drinkt sinds 1999 uit herbruikbare bekers die bijna op glas lijken. 4AD kocht de laatste lading 5 jaar geleden aan bij Dutch Cups, ook BioPLA blijkt volgens een deelnemer een goed alternatief te zijn voor de wegwerp beker. De deelnemers slaan aan het brainstormen: “als ze in Duitsland voor evenementen met 40 000 man herbruikbare bekers gebruiken, waarom zouden wij dat niet kunnen in een zaal met een veel kleinere capaciteit.”

Als ze in Duitsland voor evenementen met 40 000 man herbruikbare bekers gebruiken, waarom zouden wij dat niet kunnen in een zaal met een veel kleinere capaciteit.

Alles binnen de muren van 4AD ademt een tweede leven, er wordt zo weinig mogelijk nieuw aangekocht en zoveel mogelijk gebricoleerd, het resultaat? De prachtige voorgevel bestaat uit afvalhout, de 4AD-bakfiets is gemaakt uit een oude transportkoffer en de tafel in het café is vervaardigd uit een neergebliksemde eik uit de tuin.

Backstage

4AD staat in is een door de Vlaamse overheid gesubsidieerde muziekclub met een zaalcapaciteit van 250, lekker gezellig en ideaal om het ware clubgevoel te beleven. Niet alleen kan je als artiest op het podium terecht, je vindt ernaast ook repetitieruimtes die gemodelleerd zijn naar de loopgraven. Op het programma bewuste diversiteit en geen one-off-shows. Buitenlandse artiesten maken gebruik  van het 4AD-hotel, een huis naast de concertzaal met 21 bedden, waar muzikanten voor en na het concert op hun positieven kunnen komen. Op die manier worden er geen onnodige kilometers gereden. Ook de vrijwilligers die de laatste trein niet konden halen, spenderen de nacht in het hotel. Als laatste blijven plakken is nog nooit zo comfortabel geweest!


Het bos

Uit onderzoek is gebleken dat 4AD jaarlijks 66 ton CO2 uitstoot. Het was even schrikken wanneer bleek dat de publieksmobiliteit verantwoordelijk was voor de helft van die uitstoot. Nog eens extra schrikken wanneer bleek dat de gemiddelde wagenrit naar 4AD 35 kilometer enkel is. Aangezien de laatste trein binnenlands om kwart over negen is, hebben we gezocht naar alternatieven om die uitstoot te verminderen en compenseren. Binnenkort lanceren we een nieuwe carpoolfunctie op onze website en twee jaar geleden plantten we het 4AD bos aan. In het toekomstige stadsrandbos van Oostende, staan zo’n 30 000 4AD-bomen, in totaal goed voor 6,6 hectare bos dat jaarlijks 66 ton CO2 compenseert. Via een heuse crowdfunding en met advies van Zero Emission Solutions konden we in totaal 25 000 euro inzamelen voor de aanleg van het bos. Ook daar werkten we samen coöperatieve Het Buitengoed.

 

We blijven alert, het stopt niet bij een bos, het gaat altijd verder, wat kunnen we bijvoorbeeld met de gedateerde spandoeken doen?

We sluiten de safari af op de wekelijkse versmarkt van Diksmuide, 4AD is namelijk beheerder van Buurderij 4AD Diksmuide en brengt er elke dinsdag lokale boeren en consumenten samen op de biomarkt. Vers, biologisch, lokaal en ongelofelijk lekker!

Wat brengt de toekomst?

We blijven alert, het is nooit volledig of perfect, er zijn nog tal van mogelijkheden en we blijven er dagelijks aan werken. Wat doen we bijvoorbeeld met de spandoeken? Welke nieuwe versterker is het de meest ecologische keuze? Het stopt niet bij een bos.

Bekijk ons artikel over het 4AD-team en duurzaamheid als erezaak