Vlaamse festivals investeren samen in meer duurzaamheid

Bij steeds meer festivals staat duurzaamheid hoog op de agenda. 10 Vlaamse festivals nemen nu het voortouw. Ze investeren samen in de aankoop van watertaps voor het schenken van gekoeld kraanwater. Door het gebruik van deze watertaps in plaats van verpakt flessenwater willen de festivals hun afvalberg gevoelig verkleinen. Ook op het aantal transportkilometers en de benodigde energie voor koeling wordt op die manier bespaard. Het is de eerste keer in de geschiedenis dat festivals met een dergelijke substantiële investering (van 40.000 euro) samenwerken. Binnen de 10 deelnemende festivals zien we zowel grote als kleinere festivals, stadsfestivals en een theaterfestival. De initiatiefnemers hopen met dit pilootproject ook andere festivals te inspireren.

In totaal zullen 30 watertaps worden ingezet om de 10 festivals van drinkwater te voorzien.

Een klein jaar geleden staken, onder impuls van Sfinks Mixed, enkele andere Vlaamse Festivals en OVAM de koppen bij elkaar om na te denken over concrete samenwerkingen rond de verduurzaming van hun werking. Er werden verschillende projectvoorstellen onderzocht en afgetoetst, rond afvalverwerking-en preventie, energieverbruik en mobiliteit. Allerlei ideeën, zoals een samenaankoop van composttoiletten of herbruikbare bekers, een onderzoek rond zonnepanelen en groene stroom passeerden de revue. Uiteindelijk werd het “project water” weerhouden, een project dat zowel op gebied van afvalpreventie, energieverbruik en transportkilometers een invloed zal hebben op de ecologische voetafdruk van de festivals.

Afvalberg
Uitgangspunt van het project is zeer eenvoudig: het publiek en de medewerkers van festivals drinken enorme hoeveelheden water, en dat water wordt verpakt in (meestal) plastic flesjes. Wat rest nadien is een enorme berg afval. Bovendien moeten al deze flesjes ook nog eens vervoerd en gekoeld worden. Al dit afval en een groot deel van de verbruikte energie kan worden vermeden door leidingwater als drinkwater te gebruiken. Om dit op een kwalitatieve manier te serveren zijn degelijke watertaps nodig. Daarin wordt het water gekoeld en indien gewenst worden bubbels toegevoegd: de waterleiding als bron van spuitwater. Voeg daar nog herbruikbare bekers of drinkflessen aan toe en je hebt een afvalvrije en energie-arme watervoorziening voor je medewerkers en publiek.

Het is de eerste keer in de geschiedenis dat Vlaamse festivals een dergelijke collectieve financiële inspanning leveren

30 Watertaps
Onder het motto “samen sterk” werd berekend dat een gezamenlijke investering in de aankoop van watertaps haalbaar was, mits er 10 festivals mee intekenden. Deze werden vrij snel gevonden, en wat opvalt is de grote variatie binnen deze festivals: Zowel kleinere en middelgrote (stads-)festivals (SuperVliegSuperMouche, Boomtown, Boterhammen in Het Park en Feeërieën, Paradise City, Manifiesta), vaste waarden als Dranouter en Sfinks, een theaterfestival (Theater aan Zee) als dance-festivals (Cirque Magique, Tomorrowland) investeerden mee in dit project. In totaal zullen 30 watertaps worden ingezet om de 10 festivals van drinkwater te voorzien. Bij sommige festivals zullen de watertaps voorlopig enkel gebruikt worden voor medewerkers en backstage, bij een aantal festivals ook aan de publieksbars. Voor de medewerkers wordt gewerkt met herbruikbare flessen. Op een aantal festivals wordt daarvoor samengewerkt met Dopper. Dit Nederlandse bedrijf stelt zich als doel om het gebruik van wegwerpflessen zoveel mogelijk de wereld uit te helpen, en voelt zich dan ook sterk aangesproken door dit project.

Coöperatieve investering
In totaal gaat het over een investering van 40.000 euro. Het is de eerste keer in de geschiedenis dat Vlaamse festivals een dergelijke collectieve financiële inspanning leveren. De investering gebeurde via de aankoop van een aandelenpakket van CVBA De Leiding, de pas opgerichte sociale coöperatieve onderneming die de verderzetting is van het BoomBar-project van Boomtown Festival. De Leiding heeft als doel om oplossingen aan te bieden voor duurzame drankvoorziening op evenementen en in Horeca, en is blij om vanaf nu ook 10 duurzame festivals als aandeelhouder aan boord te hebben.

Impact: meten is weten
Volgens een eerste ruwe schatting zal door de watertaps meer dan 20.000 liter water worden getapt, en zullen dus meer dan 80.000 wegwerpflesjes worden vermeden. Daarnaast wordt ook heel wat transport en koeling van water vermeden. Om de juiste impact te weten, worden alle watertaps uitgerust met een slimme teller, die het aantal getapte liters nauwkeurig en realtime zal rapporteren. Na de zomer zal de effectieve impact van deze actie dan ook volledig te becijferen zijn.

Inspiratie voor samenwerking en duurzaamheid
De deelnemende festivals willen met dit project een nieuwe stap zetten naar de verkleining van hun voetafdruk, maar hopen hiermee zeker ook medewerkers, bezoekers en ook organisatoren van andere festivals en evenementen aan te zetten tot duurzame actie. Een festival is voor hen geen eiland (en al zeker geen afval-eiland), maar een plaats waar mensen geïnspireerd kunnen raken om innovatieve en duurzame oplossingen te leren kennen. Dit project is dan ook een langetermijn engagement om ook de komende jaren te blijven samenwerken rond duurzaamheid.

 

Contact:
Jeroen Vereecke - jeroen@deleiding.be
Geert Vanrijkelen - Geert@sfinks.be

De deelnemende festivals zijn:

Ancienne Belgique/Boterhammen in Het Park & Feeërieën (Brussel)
Marc Vrebos - mv@abconcerts.be

Boomtown (Gent)
Jeroen Vereecke - Jeroen@boomtownfestival.be

Cirque Magique (Ledegem)
Tijs Vandenbroucke - tijs.vandenbroucke@cirquemagique.eu

Festival Dranouter (Dranouter)
Jeroen Verdonck - jeroen@festivaldranouter.be

Manifiesta (Bredene)
Metin Dalkiran - metin@manifiesta.be

Paradise City (Perk)
Dimitri Verschueren - dimitri@paradisecity.be

Sfinks (Boechout)
Geert Vanrijkelen - geert@sfinks.be

SuperVliegSuperMouche (Brussel)
Benoît De Wael - benoit@wiels.org

Theater Aan Zee (Oostende)
Hans Rabbaey - Hans.R@tartart.be

Tomorrowland (Boom)
Debby Wilmsen -debby@tomorrowland.com

De Leiding.JPG
Silke De Schoenmacker