Overzicht Pulseraad 11 juni 2018

Op dinsdagvoormiddag 11 juni kwamen we samen tijdens een Pulseraad. Wat we daar nu net allemaal bespreken, gooien we niet zomaar op tafel. De transitie naar een duurzame en sociaal-rechtvaardige samenleving vergt namelijk enige discretie.


Op het programma:

  • Ontvangstcomité en ontbijt op de Stadsboerderij Turnhout
  • Keynote door Marc Boonen van MOOOV, een filmfestival dat zich richt op onafhankelijke films en wereldcinema.
  • Katrien Loots (Vormingplus Kempen) vertelt over Translab K het Kempense transitielaboratorium
  • Brainstormsessie waar de werking van TranslabK werd vergeleken met de werking van Pulse Transitienetwerk
  • Netwerklunch klaargemaakt door Creative Catering
  • Rondleiding door Guy Cotemans op de zelfoogsttuin van Stadsboerdij Turnhout

MOOOV

Passie voor film en de emotionaliteit die het met zich kan meebrengen. Daar heeft Marc Boonen van wereldcinema MOOOV het over tijdens de keynote. MOOOV is ook bekend als het vroegere Open Doek en is actief in heel Vlaanderen voor de vertoning, distributie en educatie van alternatieve maatschappelijke films. Daarnaast zijn ze ook SDG-voice van 2018. 

Films zijn ongelofelijk belangrijk in het portretteren van ons wereldbeeld. Hoe ziet de wereld er uit en hoe toont de regisseur zijn werkelijkheid. Emotie en confrontatie. Waar zitten de spanningsvelden tussen wereldcinema en duurzaamheid, alternatief en commercieel, instrumentaliseren en onderwijzen?

_DSC0093.JPG
Ik vind het als filmkijker een verademing om de visie van een Palestijnse regisseur op haar werkelijkheid te zien. Zij kent haar wereld door en door. Zo’n complex verhaal wordt jou opeens haarscherp en helder gebracht.
— Marc Boonen (MOOOV)

Translab K

Het Kempense transitielaboratorium, is ontstaan uit het samenbrengen van een 50-tal projecten die werken rond transitie. Het netwerk is vandaag ondertussen bijna dubbel zo groot. Translab K heeft een Katalogus (soort menukaart van het netwerk), Krant, Kaart en Kampus (Lerend netwerk). Tijdens de campagne van Nieuwe Tijden werd het netwerk extra in kijker gezet en ondertussen werken ze aan Kampus 2.0.

Bij de eerste bijeenkomst met de 50 projecten schrok iedere projecttrekker van de andere 49 aanwezige projecttrekkers. We hadden deze hoeveelheid aan initiatieven niet verwacht. Cliché of niet, bij iedereen ontstond dat netwerkgevoel. Samen kunnen we meer. Samen kunnen we vooruit.
— Katrien Loots (TranslabK)
KatrienLoots.jpg

Stadsboerderij Turnhout en zelfoogsttuin

Guy Cotemans vertelt over de zelfoogsstuin en permacultuur, die uitgaat van enerzijds 3 ethische principes

  1. Zorg voor de aarde: Alle ecosystemen moeten zich kunnen ontwikkelen.
  2. Zorg voor de mensen: mensen moeten toegang hebben tot hetgeen nodig is voor hun voortbestaan.
  3. Deel de overvloed: het in balans brengen van in- en output in een systeem
GuyCotemans_zelfoogsttuin.jpg

Wie was er aanwezig:
Alexander Vander Stichele (FARO), Tim Wagendorp (VAF), Jef Van Eyck (Vormingplus Kempen), Katrien Loots (Vormingplus Kempen), Marc Boonen (MOOOV), Joke Flour (Natuurpunt CVN), Barbara Janssens (Netwerk Bewust Verbruiken), Elise De Meulenaere (JNM), Warre Schauwvliege(JNM), Eline Van Reeth (KLJ), Karel Moons (De Ruimtevaarder), Bart Gaublomme (Beweging.net), Mil Kooyman (voorzitter Pulse Transitienetwerk) en het voltallige Pulseteam Pieter, Finn en Silke. 

Brainstormsessie3.jpg
Brainstormsessie1.jpg

©Pulse Transitienetwerk