Trefdag 2015 ‘No Voice to Waste’

 

Op 29 oktober 2015 organiseerde Pulse Transitienetwerk Cultuur in de Vooruit de hele sector – van erfgoed, kunsten tot sociaal-cultureel werk – uit voor de 4e trefdag: No Voice to Waste – Elke stem telt voor een duurzame toekomst. 

2015-trefdag-facebook.png

Hoe zag het programma er uit?

Voorwoord

Keynote ‘Vox Populi: Naar Polyfonie, harmonie en rechtvaardigheid’ –Moukhtar Kocache over de rol van cultuur in een radicaal veranderende maatschappij

Moukhtar Kocache (Beiroet; wonend en werkend in New York, Parijs en Istanboel) heeft een achtergrond in cultuur (met o.a. Ford Foundation en Lower Manhatten Cultural Council), filantropie en sociale rechtvaardigheid. Hij werkte mee aan culturele en maatschappelijke projecten in o.a. de bezette Palestijnse gebieden en Egypte, stond mee aan de wieg van enkele jonge en alternatieve mediaplatformen in het Midden-Oosten en was als programmadirecteur voor de Lower Manhattan Council jarenlang verantwoordelijk voor residenties, tentoonstellingen, kunstprojecten in de openbare ruimte en opvolging van kunstenaars en kunstorganisaties. Hij is naast zelfstandig consultant ook mede-oprichter van het Creative Palestinian Communities Fund en actief in the Gerhart Center for Philanthropy and Civic Engagement (American University of Caïro).

Voormiddag

Jeroen Peeters en Jozef Wouters Stijn Meuris ©Joachim De Wilde

Jeroen Peeters en Jozef Wouters Stijn Meuris ©Joachim De Wilde

Het Geheugen: Noodzakelijke schakel voor een duurzame toekomst (Piet Chielens, Coördinator In Flanders Fields-museum) – Het verleden leert waar we vandaan komen, bepaalt mee wie we vandaag zijn, maar ook wie we morgen willen worden. (lezing)

The Metaphors’ van Jozef Wouters (kunstenaar) & Jeroen Peeters (dramaturg) – Hoe laat de hypercomplexe klimaatverandering zich vatten in beelden en metaforen? Welke beeldspraak blijft hangen? Gebaseerd op de klimaattop in Lima (2014) (lecture performance) 

Baken/Stadslabo (Karen DickKlein Verhaal) – Een stadslabo waar bibliotheekbezoekers in artistieke ateliers beelden van en voor het toekomstige Oostende ontwikkelen en dat vervolgens samen digitaal verwerken. (praktijkverhaal)

Klimaatzaak (Stijn Meuris) Wat als burgers rechtspraak gebruiken om de overheid aan te zetten tot een daadkrachtig klimaatbeleid? Klimaatzaak spant een rechtszaak aan die iedere burger mee kan onderschrijven. (lezing)

De Stem van ons geheugen (Koor & Stem) – Hoe kan zingen de band tussen mensen met dementie en hun omgeving versterken? Een bijzonder project in een tijd van groeiende vergrijzing en de steeds groter wordende groep van dementerenden. (panelgesprek) 

Stijn Meuris ©Joachim De Wilde

Stijn Meuris ©Joachim De Wilde

Mathijs Wouters en Liene Michiels © Joachim De Wilde

Mathijs Wouters en Liene Michiels © Joachim De Wilde

Jongeren als bedenkers, ontwikkelaars, deelnemers en ambassadeurs (Liene Michiels, Greet Van DaelGlobelink). Hoe help je jongeren zelf projecten met een duurzame invalshoek op te zetten? Globelink inspireert met hun eigen ervaring en verkent samen met jou nieuwe experimenten en werkvormen om het beste uit je betrokkenen te halen. (praktijkverhaal en workshop).

The March (film, 1’40) – Een fictiefilm uit 1990 over een vluchtelingencrisis wordt vandaag pijnlijk ingehaald door de werkelijkheid.

Namiddag

Stijn Vranken, Wouter Hillaert en Eric Corijn ©Joachim De Wilde

Stijn Vranken, Wouter Hillaert en Eric Corijn ©Joachim De Wilde

Hart boven Hard (Wouter HillaertEric Corijn in gesprek met Stijn Vranken) – De burgerbeweging Hart boven Hard werkt van onderuit en gelooft dat er wél een sociaal en duurzaam alternatief is. Hoe slagen ze erin om een diversiteit aan stemmen achter de beweging te scharen? (dubbelinterview)

 

WILDEMANNEN WOESTEWIJVEN (Marieke De Munck) – Via een stadsfestival laat WMWW kinderen op een speelse en creatieve manier mee nadenken over de inrichting van de stad en de samenleving van de toekomst. (praktijkverhaal)

Recht op stem (Erik BéatseGie Van den Eeckhaut) – Hoe ontwerpen we een ruimte waar verschillende stemmen gelijkwaardig met elkaar in dialoog kunnen gaan, zonder (voor)oordeel? (praktijkverhaal + workshop)

Everything Depends on how a thing is thought  – Peter Aers nodigt 12 mensen uit om aan te schuiven bij een orakel. Als hij je een toekomst zou voorspellen, zou je hem geloven? Ligt alles al vast of bezit je enige macht over je eigen leven? Dit project daagt je op een subtiel theatrale manier uit om mee te denken en te praten over jouw toekomst. (interactieve performance op locatie).

Het Klein Verzet – Tine Hens, journalist en auteur van het boek Het Klein Verzet, stelt voor dat cultuurhuizen een uitvalsbasis zijn voor het nieuwe verzet. Met inleiding van Dirk Holemans (Oikos(lezing)

Dirk Holemans en Tine Hens ©Joachim De Wilde

Dirk Holemans en Tine Hens ©Joachim De Wilde

De Democratiefabriek (An LavensBELvue) – Hoe wakker je het democratische bewustzijn van jongeren aan? BELvue doet het met de Democratiefabriek. (praktijkverhaal)

Innerlijke transitie en maatschappelijke verandering (Dirk SturtewagenHelena ter Ellen) – Een workshop om je innerlijke bron van creativiteit en veerkracht te versterken in tijden van maatschappelijke veranderingen. (workshop)

WILDEMANNEN WOESTEWIJVEN 2016 (Marieke De Munck) – Gooi je ideeën in de groep en doe inspiratie op tijdens deze brainstorm over WMWW 2016! (workshop)

Slam poetry – Woordkunstenaars SeckouBardthesque en Max Greyson van ARType vzw sluiten de sessies af met een gepeperde woordvloed.

Doorlopend

Maria Lucia Cruz Correia©Joachim De Wilde

Maria Lucia Cruz Correia©Joachim De Wilde

Urban Action Clinic: ga op consultatie bij kunstenares Maria Lucia Cruz Correia en leer bij over luchtvervuiling, ontgiftende en remediërende planten en de rol van natuur in de stad.

Nature is speaking (video’s, 2″) – Wat als natuurelementen een stem krijgen? Met Nature is Speaking horen we bekende Hollywoodsterren met raspende of koele stem elementen als de aarde, het water, het regenwoud vertegenwoordigen in korte, poëtische filmpjes.


Ga terug naar het overzicht