Back to All Events

[PULSE] Webinar: jeugdwerk & energie

Door de energiecrisis worden we allen geconfronteerd met onverwacht hoge energiefacturen, ook het jeugdwerk. Het ideale moment dus om stil te staan bij het energieverbruik van je jeugdwerkgebouw: CO2 uitstoot verminderen en geld besparen. Samen met het Vlaams Energiebedrijf en De Ambrassade vertellen we je in deze webinar wat je nu al kan doen om je energieverbruik meteen te verlagen, maar vooral wat je te doen staat om je infrastructuur structureel energiezuinig te maken.

Inhoudelijk programma

  1. Wat is energie-efficiëntie?
    Met welke principes moet je rekening houden? Wat staat jou concreet te doen om jouw jeugdwerkgebouw structureel energie-efficiënt te maken?

  2. Quick-wins
    Naast de nodige structurele ingrepen, zijn er ook een aantal kleine quick-wins die je nu reeds kan doen om je energieverbruik in bedwang te houden. We lichten een aantal tips en tricks toe uit onze checklist.

  3. Ondersteuning en financiering
    Waar kan je terecht voor ondersteuning bij ingrepen in je infrastructuur? Waar haal je als jeugdwerkorganisatie de centen en hoe begin je aan je financieringszoektocht. We zoomen hierbij in op een aantal concrete pistes zoals de gratis energiescans en de energielening voor cultuur en jeugd.

  4. Q&A en delen van tips en tricks.
    Hoe ga jij om met energie-efficiëntie in je jeugdwerklokaal? Zit je nog met vragen? Of misschien deel je wel graag je eigen tips & tricks.

Expert van dienst voor dit webinar is Tjeu Binnebeek.
Tjeu
is projectleider Energie-Efficiëntie bij het Vlaams EnergieBedrijf (VEB). Daarnaast houdt hij zich bij het VEB ook bezig met het capteren van de noden van klanten en die om te zetten in de passende producten. In die hoedanigheid bekommert hij zich er over de verdere ontwikkeling van TERRA, de energiedatabank van het VEB.
Voorheen was hij aan de slag bij het energieadviesbureau Emaze. Hij was er toen verantwoordelijk voor het onderzoek dat Emaze in samenwerking met Pulse uitvoerde in de jeugdwerkinfrastructuur (2018). Het rapport van dat onderzoek legde enkele belangrijke terugkerende pijnpunten bloot. Als medewerker van het Vlaams Energiebedrijf was Tjeu ook betrokken bij het vervolg van dat onderzoek: het pilootproject waarbij voor het eerst gratis energiescans werden georganiseerd voor het jeugdwerk.

Tjeu is dus niet alleen een expert in energie-efficiëntie, met ervaring in het veld, maar kent ook zijn weg in het landschap van de Vlaamse jeugdwerkinfrastructuur. De geknipte man om jou op weg te helpen je jeugdwerklokaal energiezuinig en future-proof te maken.

Ga je in de tussentijd graag al aan de slag met energie-efficiëntie, kijk dan zeker naar

Praktisch

Start: 14u00
Einde: 15u30
Locatie: online via Zoom – je ontvangt de link korte tijd voor de webinar.

Deelname is gratis. Inschrijven is wel noodzakelijk.
Inschrijven kan tot en met zondag 23 oktober.

Doelgroep

Professionals en vrijwilligers van de geprofessionaliseerde Vlaams erkende jeugdwerkorganisaties die binnen hun organisatie bezig zijn met het thema duurzaamheid. Gebouwverantwoordelijken van jeugdwerkinfrastructuur. Jeugdconsulenten.

Deze bijeenkomst is een onderdeel van een langlopend netwerktraject met het Vlaamse jeugdwerk. We komen driemaal per jaar bij elkaar. Uitzonderlijk gaat deze bijeenkomst door als webinar en spitsen we ons toe op energie-efficiëntie in jeugdwerkinfrastructuur. De volgende gewone bijeenkomst zal pas doorgaan in 2023.

Meer informatie: finn@pulsenetwerk.be