Back to All Events

Symposium (Re)framing the International

Dit is een evenement van Kunstenpunt:

Schermafbeelding-2018-06-01-om-15.01.03.jpeg

Ben je een kunstenprofessional op zoek naar nieuwe perspectieven voor je internationale praktijk? Ben je als beleidsmaker, onderzoeker of anders professioneel betrokken bij muziek, beeldende kunst of podiumkunsten?

In het slotsymposium van het onderzoekstraject (Re)framing the International delen we al onze verzamelde inzichten en ontwerpen we samen een mogelijke nieuwe toekomst: hoe ziet het nieuwe internationale werken in de kunsten eruit?

Programma

9u30: Onthaal

10u: Plenair programma

10u45: Werksessies met kunstenaars, kunstwerkers en waarnemers. Schuif aan tafel bij een van volgende thema’s:

 • Transitie-oefeningen voor een duurzamere mobiliteit
  We delen reisverhalen met een lage CO2-uitstoot, staan stil bij onverwachte of onvrijwillige transitie en stellen vragen over de verantwoordelijkheid van de kunstensector als geheel. (Lees hier het oorspronkelijk artikel door Jeroen Peeters)

 • Samenwerken met het Midden-Oosten en Noord-Afrika, hier en ginder (Engels gesproken)
  Een sessie over artistieke samenwerking tussen verschillende delen van de wereld. We gaan verder op het concept van een ‘hier en daar’ en beschouwen dit als een niet-gedefinieerde ruimte voor gemeenschappelijke dialoog tussen verschillende culturen en continenten. (Meer over onze focus op de MENA-regio)

 • Europese commons en cultuurbeleid
  In deze sessie stellen we vragen over de plaats van kunst en cultuur binnen het Europese politieke project. Kunnen we het draagvlak bij burgers vergroten door de bijdrage van kunstenaars aan maatschappelijke transities meer naar waarde te schatten? En kunnen we samen werken aan een Europese commons? (Lees ook ‘Reclaiming the European Commons’ #1#2 en #3)

 • Sectorfocus Beeldende Kunsten
  Deze sessie vertrekt van cijfers over kunstenaarscarrières, de kunstmarkt en publieke instellingen. Op basis van gesprekken met de sector behandelen we vervolgens de spanningen die ontstaan bij internationaal werken in de beeldende kunsten. (Lees hier de getuigenissen uit de inspiratiesessie)

 • Sectorfocus Podiumkunsten
  In deze sessie zoomen we in op kwesties die specifiek zijn voor podiumkunsten en geven we een beknopte samenvatting van enkele opvallende cijfers en knelpunten. Een geschikt moment om goede praktijken te delen en je te laten inspireren door collega’s. (Getuigenissen)

 • Sectorfocus Muziek
  Welke Belgen spelen er in het buitenland? We bekijken de cijfers en bespreken de economische, maatschappelijke, artistieke, menselijke en ecologische impact van een internationale carrière in de muziek. En zijn er manieren om de lasten van het traditionele toeren te omzeilen? (Getuigenissen)

12u15: Lunch

13u15: Flip the Conference. Twee gespreksrondes waarin we collectief overstijgende vraagstukken kraken.

15u30: Reflectie door Ann Olaerts

16u: Slotdrink

Plaats en tijd

Zuiderpershuis, Waalsekaai 14, Antwerpen
25 september 2018, van 10u tot 18u.

Achtergrond

Het laatste anderhalf jaar zette Kunstenpunt sterk in op reflectie over nieuwe manieren om internationaal te werken in de kunsten. We verzamelden cijfers, getuigenissen en inspirerende praktijkverhalen in een reeks pop-upmagazines (lees deel eentwee en drie).

Inschrijven

Dit symposium wordt gratis aangeboden, we vragen enkel een bijdrage van €10 voor de lunch (contant te betalen). Gelieve je op voorhand in te schrijven via dit formulier

Organisatie

Georganiseerd door Kunstenpunt. Realisatie door Cornelis Serveert.

Meer informatie

Lees meer over dit onderzoekstraject rond het nieuwe internationaliseren in de kunsten of schrijf je in op onze nieuwsbrief ‘internationaal werken‘ om op de hoogte te blijven van dit soort activiteiten. Voor verdere vragen en ideeën over dit onderzoek kan je terecht bij Joris Janssens.

Bekijk dit event op Facebook.

Earlier Event: September 20
Storytelling voor volhoudbaarheid
Later Event: September 25
Praktijksafari Muziekclub 4AD