Trefdag 2018: TranCity


PULSE_digitale flyerA5.jpg

Op dinsdag 23 oktober kwamen we samen in het M-Museum voor de (uitverkochte!) zevende trefdag van Pulse Transitienetwerk Cultuur Jeugd Media, ditmaal over het thema stedelijkheid en onder de titel ‘TranCity: de toekomst is steeds’. De stad speelt een steeds belangrijkere rol in de transitie naar een duurzame en sociaal-rechtvaardige samenleving. Maar dan zullen we écht moeten leren leven in die stad. Tijdens TranCity gingen we op zoek naar hoe onze sectoren (kunnen) bijdragen aan de transitie in die stedelijke context.

Boeiende sprekers namen het podium, aanwezige professionals staken de koppen bij elkaar tijdens workshops en tijdens de lunch werd onze honger ook gespijsd met theater. Lees verder en ontdek de inhoud van de sessie die dag, en alsof dat nog niet genoeg is, surf naar onze SDG-praktijkenbank die op onze trefdag gelanceerd werd.

Veel leesplezier!

©Laurence Verheijen

©Laurence Verheijen

Keynote: Thomas Block (centrum voor Duurzame Ontwikkeling)

‘Hoe de complexiteit van duurzaamheid en transities erkennen? De Stadsacademie als transdisciplinair collaboratorium’

Thomas Block is docent binnen de Vakgroep Politieke Wetenschappen van de Universiteit Gent en hoofd van het interfacultair Centrum voor Duurzame Ontwikkeling (CDO). Het CDO focust op multi- en transdisciplinair onderzoek naar de sociale en politieke dimensies van duurzaamheidsuitdagingen. Kenmerkend voor het onderwijs van het CDO is de actieve inbreng van studenten en het benaderen van duurzaamheidsvraagstukken als politieke kwesties. Hoe doceren als er niet echt één juist antwoord is?
Vanuit deze filosofie zet Thomas Block ook mee zijn schouders onder de ontwikkeling van de Gentse Stadsacademie. Deze nieuwe setting wil een collaboratorium worden waarin zowel studenten, professoren en onderzoekers van UGent als beleidsmakers, het maatschappelijk middenveld en burgers kennis kunnen delen en debatteren over grote Gentse sociale en ecologische uitdagingen. Het is een plek waar samen wordt nagedacht over probleemdefinities en oplossingen, over toekomstvisies en strategieën, over experimenten en opschaling. In de Stadsacademie werken studenten uit verschillende disciplines onder begeleiding van transdisciplinaire teams aan een sociaal-rechtvaardige en ecologisch duurzame toekomst van Gent."

 

 

 

Pulse Transitienetwerk is een netwerkorganisatie die de krachten van Cultuur, Jeugd en Media bundelt voor een transitie naar een duurzame en sociaal rechtvaardige samenleving.