Duurzaam broodjes bakken

“We zijn veel met welvaart bezig, maar intussen raakten we verleerd om gelukkig te zijn. Voor mij ligt dat geluk in het creëren van kleine ontmoetingsplaatsen, in brood maken met eerlijke lokale producten en een duurzame aanpak. Het is veel meer dan ontspanning, het is aanknopen bij een traditie, die zowel ambacht als levenswijsheid genereert. Samen kneden, bakken en eten en ondertussen praten en leren van elkaar, over afkomst en culturen heen. Mensen samenbrengen om te genieten van kleine, eenvoudige dingen: ik leerde het als kind, ik wil het graag met anderen delen.”

Lieve Heurckmans,
bezielster van’ Kempense ovenschotels’

© Kempense Ovenschotels

© Kempense Ovenschotels

Rondreizende bakoventjes

Kempense Ovenschotels is een project met kleine, rondreizende bakoventjes die traditioneel met hout worden gestookt. Ze worden aangeboden aan mensen en verenigingen om bijzondere ontmoetingsmomenten te creëren en ze kaderen binnen een context van duurzaamheid en deelcultuur. Het mobiele verhaal krijgt een stabiele tegenhanger met de bouw van een bakhuis.

Het project is gesteund door de gemeenten Mol en Balen en ontvangt Leadersubsidies.
Het samenwerkingsverband blijft groeien: ocmw, armoedeverenigingen, heemkring, landbouwers, Velt, erfgoedcel, Vrienden van de molens…

Elkaar ontmoeten

Het project startte van onderuit, met vrijwilligersverenigingen die de koppen bijeenstaken, bekommerd om mensen samen te brengen in een wervend, toegankelijk en duurzaam project. De idee rijpte snel om iets te doen rond voedsel. Van ‘samen tuinen’ groeide het uit naar kleine bakoventjes die letterlijk het veld en de boer op gaan. Er horen workshops en receptenboekjes bij. Erg snel werden de gemeentediensten betrokken. Die samenwerking bleek een meerwaarde om te groeien en stabiliteit in het initiatief te houden.

De rondreizende bakoventjes worden ingezet en verhuurd voor workshops en buurtfeesten. Mensen ontmoeten elkaar rond het aloude bakproces, werk en voedsel worden gedeeld en er wordt in hoofdzaak met lokale producten gewerkt. De oventjes leveren een uitstekende gelegenheid om recepten en ervaringen op een prettige manier - intergenerationeel en intercultureel – te delen en kennis te maken met elkaar. De aanpak is eenvoudig en daardoor zeer laagdrempelig.

Eens dit bekend werd startten tal van vrijwilligers met de bouw van een bakhuisje aan de molen in Ezaart. Een goede communicatie leidde tot nog meer betrokkenheid; bouwmaterialen werden geschonken, bakkersmaterialen werden aan zeer haalbare prijzen aangeboden. Studenten van de lokale technische-secundaire school helpen met het daktimmer en de elektriciteit. Ook jongeren van de Scouts van Ezaart helpen bij het leggen van de dakpannen. Van hieruit zal een educatieve werking starten en worden diverse andere deelprojecten en initiatieven mogelijk. Wanneer de molen op zondagen open is, zullen mensen welkom zijn om hun eigen gebak in de oven te komen zetten.

Duurzame ontwikkelingsdoelstellingen

SDG 1: armoede beëindigen
SDG 2: geen honger
SDG 3: goede gezondheid en welzijn
SDG 4: onderwijs
SDG 11: duurzame steden en gemeenten
SDG 12: verantwoorde consumptie en productie
SDG 15: leven op het land

Meer over Kempense Ovenschotels

Lees de beschrijving over het leaderproject

Ga naar de Website van MOL en ontdek alle deel-acties: uitleen mobiele ovens, deelkistje, receptenboekje

Bezoek de website van Erfgoedcel