Duurzaam financieren doe je zo: verslag vorming Duurzaam Financieren

Duurzaamheid, iedereen heeft er de mond van vol, maar hoe ga je hier als cultuurorganisatie mee aan de slag? In een 4-delige opleiding gaf Cultuurloket praktische tips en tools in handen om ook met jouw organisatie in te zetten op duurzaamheid. Experts in cultureel en maatschappelijk verantwoord ondernemen zetten de deelnemers op weg om hun financiële strategie te verduurzamen.

Jozef Vandermeulen van Fairfin beet de spits af en ging samen met de deelnemers op zoek naar de werking van geld en hoe geld stroomt. We worden vaak gevraagd om nu te investeren voor zaken in de toekomst, maar hoe ziet die toekomst eruit en wat is de gegenereerde winst tegen dan?

Ken Veerman, auteur van ‘Vertellers, geen verkopers’, zette helder de verschillen tussen een klant- en missiegedreven organisatie uiteen en wapende de groep met concepten als de culturele waardescan en het uitroeptekenmodel.

Sander Van Parys van Muntuit daagde als sociale innovator de deelnemers uit en stelde de heersende afspraken rond geld in vraag, met als conclusie: economie moet meer draaien rond samenwerking in plaats van zuivere transacties.

Jens van Lathem en Stijn Demuynck van Strategies & Leaders prikkelden de deelnemers met innovatieve, gedurfde culturele zakenmodellen. Met die goede voorbeelden op zak zetten we de eerste stappen om aan de hand van enkele tools, tips en tricks zelf verandering te initiëren en draagvlak te verbreden.

Prof. Philippe Eiselein van het Center for Sustainable Entrepreneurship bij Odisee is expert in financiering van sociaal ondernemerschap. Hij had het over Corporate Social Responsibility (CSR) en Return On Investments (ROI) en leerde ons de taal van potentiële gesprekspartners kennen om duurzame relaties op te bouwen. “Hoe communiceer je naar potentiële financiers? Hoe maak je van jouw verhaal een hefboom voor verandering en hoe communiceer je naar je publiek?”

Tussendoor reikte Trees De Bruyne als curator en begeleider van deze meerdaagse opleiding de deelnemers interessante ideeën, links, praktische instrumenten en meer informatie aan. Trees werkt als businesscoach en adviseert start-ups en scale-ups in de media en de cultuursector. Ze heeft een zeer uitgebreide expertise als digital marketeer, TV-Producer, IT PM, Games & Apps, change manager. Recent maakte ze de ommezwaai en schoolde ze zich bij als bosbadgids, voedselbos en tuindesigner nadat ze ontdekte dat de digitale wereld even vervuilend is als de vliegtuigindustrie. Als Circulair ambassadeur kiest ze er met haar vzw bARK voor om alleen nog in te zetten op duurzame projecten en bedrijven en organisaties te begeleiden in hun duurzame transitie via haar eigen methodologie ‘Sustainable by Design’.

Deze meerdaagse vorming was een van de uitkomsten van de werktafel “financiering” op Assemblee 2022 in De Singel. De Pulsegenoten die deelnamen aan die werktafel opperden dat er nood was aan meer inzichten en kennis met betrekking tot duurzaamheid en financiering.

Pulse verenigde de krachten met Cultuurloket en besloot deze noden/vraag om te zetten in een meerdaagse vorming. Samen met enkele leden van het Pulsenetwerk werd de start gemaakt van het inhoudelijke programma: brainstorm over wat er allemaal in het programma moest worden opgenomen. Vervolgens gingen Cultuurloket en Pulse hier samen met Trees De Bruyne mee aan de slag om het programma samen te stellen.

Het resultaat is een hybride vorming met expertise en gastsprekers uit het eigen netwerk en daarbuiten.

De vorming Duurzaam Financieren vindt opnieuw plaats in 2024. Wil je er de volgende keer graag zelf bij zijn of wil je meer info? Neem dan contact op met Finn of schrijf je in op onze nieuwsbrief.

Jolan Huygens