Duurzaamheid over de taalgrens: duurzaamheid in de culturele sector in Vlaanderen, Wallonië en Brussel

Het traject ‘Regards croisés, duurzaamheid over de taalgrens’ verenigt het gedeelde engagement van EventChange en Pulse Transitienetwerk rond duurzame praktijken in de culturele sector. In dit traject gaan beide organisaties op zoek naar voor hen nog onbekend terrein aan de andere kant van de taalgrens. In Brussel steunt het tweetalige Brusselse culturele netwerk RAB/BKO hen bij het actief verbinden van de Brusselse actoren . Grenzeloos inspirerend en meertalig, s’il vous plaît!

Het traject ‘Regards croisés, duurzaamheid over de taalgrens’ heeft als doel om de expertise en ervaring uit de netwerken van alle partners te bundelen en transversaal te verspreiden, om samen te experimenteren en elkaar te inspireren, informeren en versterken. Gezien de urgentie van de ecologische en sociale crisis, zijn veel culturele actoren op zoek naar manieren om hun organisaties en dagelijkse werking te verduurzamen. EventChange, RAB/BKO en Pulse stellen vast dat het in de sector niet aan intenties, initiatieven en acties ontbreekt. Informatie, kennis en goede praktijken blijven echter nog te vaak beperkt tot de taalgrens. Die grens steken we nu dus over.

Het bevorderen van waardevolle initiatieven, het communiceren over innovaties voor transitie en het informeren over wat wel of niet goed werkt, is van groot belang om de transitie naar duurzame creatieve sectoren in alle landsdelen efficiënt verder te ontwikkelen. EventChange en Pulse versterken via dit traject hun werking als dienstverleners aan de creatieve sector aan beide kanten van de taalgrens.

Het creëren van een ecologische, geëngageerde en verantwoordelijke cultuur vereist adequate distributie. Zo besparen we middelen en tijd, vergroten we elkaars actieradius en stimuleren we een cultuur van samenwerking. Elke oplossing is uniek en vervult specifieke behoeften. Maar het begint allemaal met het delen van ideeën, informatie en praktijken.

In het kader van SamenDurable

‘Regards croisés, duurzaamheid over de taalgrens’ kadert in een nieuwe samenwerking tussen Pulse, EventChange en drie Brusselse cultuurnetwerken RAB/BKO, Brussels Museums en La Concertation. Onder de overkoepelende titel SamenDurable moedigt dit platform een gemeenschapsoverstijgend perspectief aan en helpt kennis, ervaring en goede praktijken over duurzaamheid in de culturele sectoren aan beide zijden van de taalgrens te verspreiden.

Waaraan mag je je verwachten? A vos agendas !

Op Assemblee op 12 oktober 2023 zal EventChange een inkijk geven in haar werking en stellen RAB/BKO en Brussels Museums SamenDurable voor. Pulse maakt de omgekeerde beweging en is van de partij op het Forum de la culture durable op 5 december 2023.

In het voorjaar van 2024 zullen Pulse, EventChange en RAB/BKO 3 bicommunautaire en interregionale activiteiten organiseren voor culturele actoren, verspreid over Vlaanderen, Wallonië en Brussel, met als doel het doorbreken van de silo’s, de verspreiding van ideeën, kritische reflectie, verspreiding en vertaling van duurzame initiatieven uit de Belgische culturele sector. Taalbarrière? Geen probleem, wij zorgen telkens voor de juiste vertaling ter plaatse.

Kruis volgende data aan in je agenda en wissel uit met collega’s uit alle windstreken:

  • Maandag 19 februari 2024 bezoek bij Théâtre de Liège

door Emmanuelle Lejeune (verantwoordelijke duurzame projecten) et Nathalie Borlée (directeur techniek)

Het Théâtre de Liège is een voorbeeld van een culturele instelling in transitie en verandering. Het is betrokken bij het Europese project S.T.A.G.E.S (Sustainable Theatre Alliance for a Green Environmental Shift), een laboratorium gebaseerd op de 17 Duurzame Ontwikkelingsdoelen, in samenwerking met 12 partners uit de theaterwereld. Intern werkt het Green Team aan een aantal transversale projecten voor theater en gebouw: verlichting,  energie, voeding, vergroening, afval, circulariteit, communicatie, bestuur. Via een terreinbezoek krijgen deelnemers een unieke inkijk in de inspanningen, praktijken, maar ook drempels en concrete resultaten binnen de werking van Théâtre de Liège.

  • Dinsdag 26 maart 2024 bezoek bij Greentrack Gent en VierNulVier in De Vooruit

door Nathalie Decoene (Greentrack Gent) en Marieke De Munck (VierNulVier)
Greentrack Gent is de denk- en doetank van de Gentse cultuursector die door uitwisseling en experiment bouwt aan een volhoudbare toekomst en daarvoor ook meerdere (internationale) samenwerkingen en projecten aangaat. Voorbeelden zijn ‘Cultural Adaptations’ en ‘2084 - De toekomst is hoopvol’. Sinds 2020 is Greentrack Gent een entiteit in het Gents Kunstenoverleg en staat het de lokale cultuursector bij met infosessies, workshops en opleidingen. We vernemen uit eerste hand hoe de samenwerkingen en projecten tot stand kwamen en welke impact ze genereren op de lokale cultuursector. We krijgen bovendien een blik achter de schermen bij VierNulVier, waar Marieke De Munck ook op hun actieplan duurzaamheid zal inzoomen.

  • Dinsdag 21 mei 2024 afsluitend evenement in Brussel

Wie is wie?

EventChange is een platform dat de transitie van de Franstalige culturele sector helpt versnellen. Het biedt tools en vormingen, een blog, workshops en een jaarlijks forum over duurzaamheid in de Waalse cultuursector. In samenwerking met sectorfederaties (FEAS, Court-Circuit, Aires Libres, FFMWB, MSW, ASSPROPRO, Brussels Museums), wordt het team ondersteund door wetenschappelijke experts per thema. EventChange biedt ook individuele ondersteuning aan culturele organisaties en evenementen bij hun duurzaamheidsinitiatieven, door middel van een gedetailleerde audit, persoonlijke aanbevelingen en monitoring ter plaatse. 

Pulse Transitenetwerk verbindt, ondersteunt en inspireert organisaties via netwerking, matchmaking, praktijksafari’s en handige tools. Het houdt de vinger aan de pols in de sectoren cultuur, jeugd en media, samen voor een duurzame samenleving. Het Pulsenetwerk is als participatieve en bruisende gemeenschap een broedplaats voor tot de verbeelding sprekende praktijken rond duurzaamheid. Pulse richt zich op professionals en hun organisaties, met een rechtstreekse band, achtergrond in of voeling met de brede cultuursector, jeugdsector en mediasector, die werk willen maken van duurzaamheid, in hun eigen organisatie én in de samenleving.

Het Brussels Kunstenoverleg (BKO) en Réseau des Arts à Bruxelles (RAB) zijn respectievelijk in 2002 en 2004 opgericht door de Brusselse kunstenorganisaties vanuit een nood aan dialoog en samenwerking. Vandaag stellen de twee vzw’s zich voor als RAB/BKO, één gezamenlijk overlegplatform voor dialoog en reflectie, een kenniscentrum en een gesprekspartner voor alles wat betreft de uitdagingen voor cultuur in Brussel.

Blijf het volgen, schrijf je in op onze nieuwsbrief en hou onze kalender in de gaten. 

Regards croisés, duurzaamheid over de taalgrens is een project dat tot stand komt in het kader van de Culturele Samenwerking tussen de Vlaamse en Waalse gemeenschap. 

Jolan Huygens