Netwerk DZH Jeugd #2: op bezoek bij JNM

Voor de tweede netwerkbijeenkomst van het Vlaamse jeugdwerk in 2022, verzamelden De Ambrassade, Globelink en Pulse Transitienetwerk opnieuw de Vlaamse jeugdwerkorganisaties op maandag 20 juni in het hoofdkwartier van JNM. Het werd een boeiende dag vol uitwisselingen en gesprekken met elkaar en ervaringsdeskundigen.

We startten met een uitgebreide check-in en kennismaking: wie ben jij en hoe staat het in jouw organisatie wat duurzaamheid betreft. Meteen een vliegende start voor het uitwisselen van praktische tips en tricks en het tastbaar maken van gedeelde dromen. Vervolgens kreeg JNM, onze gastlocatie, het woord. Elise De Meulenaere (beleidsmedewerker bij JNM) vertelde hoe zij omgaan met duurzaamheid in hun werking.

Elise van JNM legt uit hoe de organisatie aan de slag gaat met duurzaamheid.

JNM heeft geen geheime succesformule, maar doet het gewoon: zodanig zit duurzaamheid ingebakken in het DNA. Als milieuorganisatie hanteert het dan ook geen definitie van duurzaamheid, maar vertrekt van een permanente dialoog die voornamelijk wordt getrokken door de vrijwilligers (net zoals de rest van de werking). Zij dagen elkaar continu uit om duurzamer te werken, met vallen en opstaan. Dat resulteert in tal van ingrepen, groot en klein. Van duurzaam op kamp trekken, tot het publiceren van een eigen brood-spread-book of het organiseren van een samenaankoop droge voeding. Maar ook op barricades staan voor meer en beter klimaatbeleid is JNM niet vreemd.

JNM is samen de natuur intrekken, ravotten in de bossen, op zomerkamp naar de Ardennen, de zee, de Kempen… of misschien zelfs ergens in het buitenland. JNM is samen de natuur beheren en beschermen, actief de handen uit de mouwen steken. En JNM is ook samen onze stem laten horen, op straat, online en in de pers!

Tot slot kregen ook de kantoren waar het secretariaat van JNM in huist kregen enkele jaren geleden een energetische make-over. Dat konden we eerder al vaststellen tijdens deze safari. Na Elises presentatie was er ruimte voor vragen en uitwisseling.

Na een duurzame lunch in het pocketpark om de hoek, gingen we in kleine groepjes aan verschillende tafels in gesprek over drie thema’s. Voor elk van deze thema’s nodigden we een expert uit om het gesprek te voeden. Dit stond op het programma:

  1. Gezamenlijk campagne voeren over duurzaamheidsthema’s - met Jasper Wouters van Bond Beter Leefmilieu. Kan het jeugdwerk de krachten bundelen om collectief te communiceren over duurzaamheid? Hoe tekenen we in op externe campagnes en stemmen we dat onderling af?
    Bond Beter Leefmilieu verenigt natuur- en milieuorganisaties en versterkt de stem van duurzame koplopers in Vlaanderen. Jasper Wouters werkt als netwerkmedewerker beleid bij BBL. Hij staat in voor inhoudelijke projecten en campagnes samen met de lidorganisaties van BBL en met andere organisaties en bedrijven.

  2. Sociaal-rechtvaardigheid en duurzaamheid - met Hannes De Reu. Hoe verzoenen we het eco-streven met een sociale rechtvaardige samenleving? En waar kan het jeugdwerk samen het verschil maken? Climate justice now!
    Hannes De Reu is een van de oprichters van The Moonshot Initiative, dat bedrijven en organisaties helpt met het verhogen van hun impact op een sociaal-rechtvaardige transitie. Hannes heeft een achtergrond als beleidsexpert, ervaring binnen het jeugdwerk (in een niet-zo-ver verleden was hij coördinator van FOS Open Scouting) en als activist voor een duurzame en rechtvaardige wereld.

  3. Meten van je eco-impact - met Gunilla de Graef van Karel de Grote Hogeschool. Je organisatie en haar evenementen hebben een ecologische voetafdruk. Die willen we graag verkleinen. Maar hoe kan je die impact meten? Wat meet je dan eigenlijk? En hoeveel werk vraagt dat? Of waarom niet meteen mikken op een positieve impact?
    Het expertisecentrum Publieke Impact van Karel de Grote Hogeschool (KdG) werkt aan een levendige en leefbare stedelijke sociale ruimte waar impactvolle ontmoetingen maatschappelijke, economische en ecologische vooruitgang stimuleren. Gunilla de Graef werkt als onderzoeker/consultant rond de inclusie en (ecologische) duurzaamheid. Momenteel werkt ze samen met haar collega’s en het werkveld aan een scan en toolbox. Deze moeten event-organisatoren helpen om de milieu-impact van hun aanbod en werking beter te begrijpen, om vervolgens de gepast acties te kunnen ondernemen.

We verzamelen de indrukken uit de drie thema-tafels van het namiddagprogramma.

Tijdens het laatste deel van de dag lieten we de deelnemers de ruimte om hun eigen praktijken, verwezenlijkingen, vragen, knopen of projectoproepen voor te leggen aan de groep. We namen ook de tijd om terug te blikken op de dag én vooruit te blikken naar een volgende bijeenkomst.

Wie vragen heeft of meer wilt weten over het Netwerk Duurzaamheid Jeugd, kan terecht bij Ruben.
Op 27/02/2023 vindt een nieuwe bijeenkomst van het Netwerk Duurzaamheid Jeugd plaats, bij BAZZZ in Antwerpen. Meer informatie en hoe je kan deelnemen vind je hier.

Finn Van Dinter