Back to All Events

Praktijksafari Extra City 'Deadly Affairs'

  • Kunsthal Extra City 29 Eikelstraat Antwerpen, Vlaanderen, 2600 Belgium (map)

Op dinsdag 18 juni neemt Pulse je mee op praktijksafari naar Kunsthal Extra City. Daar loopt momenteel de tentoonstelling ‘Deadly Affairs’. We krijgen een rondleiding op de tentoonstelling en gaan in gesprek met algemeen directeur Adinda Van Geystelen over het hoe en waarom van de tentoonstelling en de werking van Kunsthal Extra City.

Over ‘Deadly Affairs’

We leven in een tijdperk waarin de menselijke impact op de planeet zo angstaanjagend verregaand is, dat het zijn sporen zal nalaten in de komende millennia. Buitensporige ontginning, productie en verspilling maken de voortdurende economische groei mogelijk die inherent is aan de moderne – hoofdzakelijk westerse – manier van leven.

‘Deadly Affairs’ brengt de milieu-onrechtvaardigheid in beeld die ontstaat door “externaliteiten” (dat is de externe schade die voortkomt uit een economische activiteit, in dit geval de besmetting van mens en milieu). De tentoonstelling volgt de stromen van uitbuiting, arbeid en grondstoffen en toont aan dat de privileges en burgerrechten van het Westen alleen standhouden door de exploitatie van landen en milieu buiten de grenzen van Europa. ‘Deadly Affairs’ focust op de wereldwijde handel in giftige afvalstoffen en het trage, onspectaculaire geweld dat hiermee samen gaat - een vorm van geweld die nauwelijks is te vatten of voor te stellen omdat de relatie tussen oorzaak en gevolg makkelijk kan worden omzeild.

Extra City - Deadly Affairs_043.jpg

De tentoonstelling ‘Deadly Affairs' vormt de aanleiding voor een bezoek aan en een blik achter de schermen van de Kunsthal Extra City. Deze kunsthal in transitie vond zichzelf opnieuw uit en koos regelrecht voor de missie om zich duurzaam te verankeren in de stad. Hun huis in Antwerpen vormt een knooppunt voor interculturele en interdisciplinaire samenwerkingen, die via kunst bijdragen aan het begrip van een samenleving in verandering.

Kunsthal Extra City werkt met hedendaagse beeldende kunst die ons doet nadenken over actuele thema’s in de stad van vandaag. Kunst prikkelt ons om de samenleving in verandering beter - of anders - te begrijpen. Kunsthal Extra City stimuleert nieuwe verbindingen tussen kunst, kunstenaars, onderzoekers en stadsbewoners. Kunsthal Extra City draagt bij aan een breder maatschappelijk draagvlak voor artistieke reflectie en het belang van verbeelding.

Programma

13u45 onthaal deelnemers
14u00: start praktijksafari

  • rondleiding op de tentoonstelling

  • voorstelling Extra City

  • gesprek

16u00: einde
Aansluitend praten we na bij een drankje

Locatie

  • Extra City, Eikelstraat 25-31, 2600 Antwerpen

Voor wie is deze praktijksafari?

Deze praktijksafari is gericht op cultuur- en jeugdwerkers met een specifieke interesse voor het stedelijke weefsel en de rol van kunst en cultuur.

Deelname is gratis maar inschrijven verplicht.

Ga naar het Facebookevent en nodig je vrienden uit!

Extra City - Deadly Affairs_089.jpg