Back to All Events

Praktijksafari Bokrijk

Op dinsdag 21 mei gaan we op praktijksafari bij het Provinciaal Domein Bokrijk, onder andere bekend om het openluchtmuseum en bomentuin. Maar Bokrijk is meer. Schrijf je in om te weten te komen hoe Bokrijk inzet op duurzaamheid in al haar facetten.

Kristien Ceyssens (Architect Bokrijk Domein) over Bokrijk:

Transitie, dat is wat Bokrijk doormaakt. Als museum enerzijds, waar we de beleving over een andere boeg gooien, en anderzijds in onze werking waar we termen als eco, bio, SDG, recycling en upcycling trachten te integreren. Of ook: hoe gaan we om met de duurzaamheids-’ping’?

We introduceren je graag onze werking, zowel voor als achter de schermen. Waarom veranderde Bokrijk en hoe kon een museumproject (BKRK) zoveel vernieuwing teweeg brengen. Het ruime aanbod in het park maakt dat we op vele vlakken duurzaamheidsinitiatieven kunnen nemen. Anderzijds maakt dat ruime kader de doelen soms moeilijk haalbaar.

Hoe kunnen we op duurzaamheid inzetten in onze eigen dagdagelijkse werking en hoe kunnen we onze rol als museum gebruiken om duurzaamheidsprikkels te delen?

© Bokrijk Domein vzw

© Bokrijk Domein vzw

Daarnaast ontving Bokrijk dit jaar ook de Ultima voor Cultureel Ondernemerschap en dat kwam niet zomaar uit de lucht gevallen. Het is een blijk van erkenning voor de nieuwe koers die Bokrijk heeft uitgezet. BKRK ‘Bokrijk brandmerkt’, het project over vakmanschap van vandaag, gisteren en morgen, bewijst dat je ook als museum maatschappelijk relevant kan zijn én zelfs ondernemerschap kan stimuleren. Zo zorgt ons cultureel erfgoed voor een hele nieuwe dynamiek. BKRK neemt het dagelijks leven van vandaag als uitgangspunt om terug te blikken naar het verleden en vooruit te kijken naar de toekomst.

Ten slotte is er nog het VAKlab. Met dat diensten- en expertisecentrum wilt Bokrijk het enorm potentieel van vakmanschap op economisch vlak zichtbaarder maken en zo als museum maatschappelijke relevantie creëren. Via VAKlab geeft Bokrijk alle kansen aan vakmensen van nu om zich te ontwikkelen tot de ondernemers van morgen.

En dan hebben we het nog niet gehad over Bokrijk Brood!

Programma:

14u: Ontvangst op het Kasteel van Bokrijk

Wat is Bokrijk? De transitie die ontstond vanuit BKRK (ontsluiting van vakmanschap in het museum). De ontwikkeling van een manifest en de vervolgtrajecten.

14u45: In het Openluchtmuseum maak je kennis met het Bokrijk van nu en morgen in de vorm van de lopende en geplande projecten: bezoek aan de BKRK-projecten ‘brood’ en ‘textiel’ en toelichting in de atelierschuren en de speelschuur.

16u: Reflectiemoment met een drankje en netwerkmoment in het Kasteel.

17u: Einde

Voor wie is deze praktijksafari?

Transitiemanagers in de culturele-, jeugd en media-sector, jeugdwerkers en jongeren, ,.. kortom professionals en vrijwilligers die geïnteresseerd zijn duurzaamheid en gebeten zijn door termen als eco, bio, SDG, recycling en upcycling.


Inschrijvingen zijn reeds afgesloten. Voor meer info kan je altijd terecht bij aili@pulsenetwerk.be

Ga naar het Facebookevent en nodig je vrienden uit!

© Luc Daelemans - De schuur uit Meeuwen - BKRK Brood

© Luc Daelemans - De schuur uit Meeuwen - BKRK Brood

© Luc Daelemans - Schuur Bokrijk Superette

© Luc Daelemans - Schuur Bokrijk Superette