Klub Kultuur: ondernemen in koronatijden

Dit artikel werd geschreven door Renate Coen.

Logo_KlubKultuur_fb_Insta (1).jpg

Karen en Edith zijn al vriendinnen en buurmeisjes sinds 2006.  2020 belooft een bijzonder jaar te worden voor hun vriendschap, nu ze niet alleen gaan samenwerken aan een muzikaal project op het podium, maar ook aan een ruimer cultureel project onder de noemer Klub Kultuur.

In juli werden Karen en Edith gevraagd om een paar liedjes te zingen voor een livestream van een jeugdhuis. Ze waren zo gecharmeerd door dit alternatieve optreden dat ze er graag een vervolg aan wilden breien. Uit het idee voor meer online cultuur werd Klub Kultuur geboren. Op een maand tijd stampten ze een vzw uit de grond en motiveerden ze tal van vrienden en kennissen om mee te werken aan hun project. 

Blijf niet bij de pakken zitten

Klub Kultuur is - voorlopig - een online platform om lokaal talent aan bod te laten komen. Aan creativiteit is er geen gebrek: 6 kunstvormen krijgen er op verschillende manieren de aandacht. De kickoff is op vrijdag 2 oktober, waarbij Karen en Edith zelf de spits afbijten met een muzikale start. Vrijdagen worden traditioneel de muziekavonden. De weekends zijn gereserveerd voor beeldende kunst en fotografie. Daarnaast wordt er ook dans, theater en woord geprogrammeerd. Het publiek mag een vrije bijdrage leveren en geeft jonge startende artiesten zo een duwtje in de rug. Elke week wordt een goed (cultureel) doel geselecteerd waar de centen naartoe zullen stromen. Voorlopig loopt Klub Kultuur 12 weken, maar je hoort zo dat deze meiden ambitie hebben om dit project nog verder te zetten. 

Neem actie en durf ondernemen. Durf aan de slag te gaan. Als je niet weet hoe, zoek dan hulp. Dit is niet het moment om dingen op je eentje te gaan doen, we moeten hier samen door.  

Beperkingen = opportuniteiten

Karen en Edith waren het geklaag en de uitzichtloosheid moe en besloten dat het tijd was voor actie: geen gezaag, maar doen. Online is uiteraard helemaal volgens de veiligheidsvoorschriften, maar naast dit voordeel is Klub Kultuur natuurlijk ook helemaal niet gebonden aan een locatie. Startende artiesten krijgen zo een platform dat verder reikt dan het lokale café of het jeugdhuis. Iedereen gebruikt zijn eigen netwerk om zo een fijne kruisbestuiving van publiek te genereren. Ze kregen al een duwtje in de rug van Tom Helsen en een aantal lokale partners zoals De Zuidrand en stad Antwerpen. 

De boodschap is duidelijk: corona krijgt ons niet klein, we blijven niet bij de pakken zitten! Karen en Edith slaagden er wonderwel in om te gaan omdenken: “De beperkingen die ons werden opgelegd veranderden in opportuniteiten”. Het antwoord is in dit geval voornamelijk digitaal, maar laat ons samen met hen hopen dat Klub Kultuur een lang leven beschoren is. En dat met nieuwe groeiende samenwerkingen en dat het de poorten openzet naar een ruim publiek dat vanuit hun “Klub Sofa” cultuur kan beleven onder het genot van een huisgemaakt hapje en drankje! 

Ruben Arnaerts