Netwerk Duurzaamheid Jeugd #2

Op woensdag 24 mei verzamelden De Ambrassade, Globelink en Pulse Transitienetwerk opnieuw de Vlaamse jeugdwerkorganisaties voor een netwerkmoment over duurzaamheid in het bruisende Cultureghem. Tijdens de tweede bijeenkomst van 2023 ontdekten we in de voormiddag de werking en goede praktijken van onze gastlocatie. In de namiddag gingen we in gesprek met experten over hun ervaringen rond polarisatie in het voedseldebat en sociale rechtvaardigheid in de klimaattransitie.

We verzamelden onder de overdekte markt bij het Brusselse Cultureghem. Nell Boeykens van Globelink heette de deelnemers welkom en begeleidde een uitgebreide kennismaking: welke duurzaamheidsthema’s zijn voor hen belangrijk, waar werken ze rond, waar zijn ze sterk in en waar willen ze in verbeteren? Daarna dompelde master of the grounds Philippe De Bont de groep onder in de veelzijdige werking van Cultureghem. Cultureghem is een plek in Kuregem waar alle Brusselaars, en werkelijk iedereen, welkom is. Het is een plek van opportuniteiten, waar de projecten bloeien op een creatieve manier, en waar ze de meerwaarde van iedereen zien. Hun doel? Ontwikkelen, inspireren en co-creëren met zoveel mogelijk mensen in Brussel. En zo verbinding maken en wederzijdse solidariteit faciliteren in de straten van Brussel. Cultureghem wordt dus een laboratorium van initiatieven dat ze ontwikkelen door elkaar te helpen om zo de weg te wijzen naar een meer menselijke en duurzame toekomst in de stad. De 40.000 m2 van het Abattoir in Anderlecht ontvangt wekelijks 100 000 mensen tijdens haar verschillende markten. Cultureghem vzw boort het potentieel van deze bruisende ontmoetingsplek aan door middel van diverse projecten, zoals KETMET, KOOKMET, COLLECTMET, DREAMKITCHEN, OMTA, enzovoort. Philippe De Bont nam de groep mee naar de kelder, het dakterras en toonde ons alle hoekjes van deze inspirerende plek. 

Na een voedzame lunch, met veel liefde en toewijding bereid in de DREAMKITCHEN, waar de vrijwilligers van Cultureghem onverkochte groenten en fruit van de weekendmarkt omtoveren tot heerlijke gerechten, schoven we in kleinere groepen aan twee tafels door en gingen in gesprek over een specifiek thema. We nodigden Jelle Goossens (Rikolto) uit om het over de polarisatie in het voedseldebat te hebben en Katrien Van der Heyden (Oxfam) over de link tussen sociale rechtvaardigheid, inclusie en diversiteit en de klimaattransitie. Daarbij konden de deelnemers hun eigen praktijken, ervaringen en vragen voorleggen aan elkaar en de experten.

Jelle Goossens is communicatieverantwoordelijke bij Rikolto. Rikolto werkte samen met jeugdbeweging KLJ en Groene Kring het project ‘Keukentafelgesprekken’ uit.  KLJ & Groene Kring vzw staan op een uniek kruispunt tussen jongeren en landbouw. Vandaar is er veel expertise in huis over het voedseldebat en de toekomstige, duurzame, voedselproductie. Samen organiseerden ze keukentafelgesprekken over de polarisatie in dit debat. De gebruikte gespreksmethodiek zorgde voor meer inzicht en begrip bij consument én boer. Jelle vertelde ons meer over de filosofie van, de getrokken lessen uit en toekomst van de keukentafelgesprekken en welke bijdrage ze kunnen leveren aan de depolarisatie van het voedseldebat. 

Katrien Van der Heyden is socioloog en gender & klimaat expert en werkt voor Oxfam Belgium als teamleader Educatie. Als mama van Anuna De Wever kreeg ze bovendien een unieke inkijk in de jongerenklimaatbeweging en besefte eens te meer hoe klimaat, gender en diversiteit diep verweven thema’s zijn. Katrien is ook deel van de expertengroep Women Resilience in Disaster van UN Women en probeert de link tussen diversiteit en klimaat zichtbaar te maken in alle vormingen die Oxfam begeleidt.

We sloten de dag af met een interactieve evaluatieronde, begeleid door Munera Adan Sahal van De Ambrassade.

Deze bijeenkomst is een onderdeel van een langlopend netwerktraject met het Vlaamse jeugdwerk. We komen driemaal per jaar bij elkaar. Op basis van de uitkomst van deze bijeenkomst wordt de volgende editie inhoudelijk vormgegeven. De volgende bijeenkomst staat gepland op dinsdag 21 november, dan komen we samen bij JINT in de Grétrystraat 26, 1000 Brussel. JINT is het Nationaal Agentschap voor Erasmus+ Jeugd en het European Solidarity Corps. De mensen van de werkgroep duurzaamheid van JINT vertellen ons dan alles over hun werking, duurzame internationale projecten en hoe zij bijvoorbeeld duurzaam internationaal reizen aanpakken. Schrijf je in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Wil je er volgende keer graag bij zijn of heb je andere vragen? Voor meer informatie kan je terecht bij Ruben.

Jolan Huygens