Het eerste Pulseforum van 2020 ging zo:

 

Op dinsdagvoormiddag 4 februari kwamen we samen in De Munt tijdens het eerste Pulseforum van 2020. Als Pulsegenoot kan je deelnemen aan toekomstige Pulsefora. Hieronder een overzicht van het Pulseforum, deze keer in Brussel:

  • 10u15: In gesprek met De Munt over duurzaamheid.

  • 11u: Zes roterende gesprekstafels waar we in kleine groepen telkens een twintigtal minuten in gesprek gaan.

  • 12u30: Round-up tijdens groepsgesprek

  • 13u-14u: Lunch met heerlijke overschotten door Charlotte Lambertini van Les Cocottes Volantes

© Nicky Van Kerrebroeck

© Nicky Van Kerrebroeck

Inhoudelijk overzicht

Tafel 1:

De Munt en co. over een duurzaamheidscharter

Het doel van deze bijeenkomst was om bepaalde axen vast te leggen van een charter rond duurzaamheid. Het Pulseforum was een eerste aanzet om een dynamiek op te starten vanuit de Brusselse culturele sector.

Het werkcomité zal openstaan voor geïnteresseerde leden en een tweede workshop zal gepland worden. Met als symbolische finale, de ondertekening van het charter op 20 juni 2020 tijdens de Green day georganiseerd door de Munt/ La Monnaie.

Tafel 2:

Bram Dewolfs van Urban Foxes kwam praten over de urban academy die een schakel vormt tussen jongeren, de stad Brussel en de academische wereld. Met dit project willen ze jongeren empoweren en betrekken in de verdere ontwikkeling van de stad.

De thema’s zijn uiteenlopend, maar telkens verbonden met een positieve invulling van de stad en de publieke ruimte. Momenteel zijn ze opzoek naar lokale partners om te verankeren en ruimte om zich te vestigen. Ideeën of interesse? Laat je zeker horen!

Tafel 3:

Aan tafel met Gertjan De Boeck van MicroMarché ging het over verschillende niveaus van implementatie en potentiële upscaling van de werking. Micro Marché is een kleinschalige organisatie in Anderlecht die uiteenlopende startups en innovators ondersteund in hun pad naar een circulair economisch model in samenwerking met de lokale bewoners.

Er werd gepraat over mogelijke toepassingen van dit circulaire model binnen de kunstensector, bijvoorbeeld door 'materiaalbibliotheken' voor rekwisieten. Uit de discussies bleek dat er een groot potentieel is voor circulaire modellen binnen allerlei sectoren op allerlei schaalniveaus, maar dat er heel wat obstakels stap voor stap aangepakt moeten worden om er een succesverhaal van te maken.

© Nicky Van Kerrebroeck

© Nicky Van Kerrebroeck

 

Tafel 4:

Mike Carremans van het Archief en Museum voor het Vlaams leven te Brussel (AMVB) ging in gesprek over de samenwerking tussen Cyclo en AMVB voor het velomuseum. Over de relatie tussen mens, fiets en de stad Brussel.

De samenwerking met cyclo was zeer belangrijk voor het project, omwille van het archiefmateriaal dat cyclo bezit en hun acties de ze trekken zoals de Critical Mass Brussel en de Cyclehack.

Tafel 5:

Els Lauriks van Fairfin merkte op dat Fairfin in de sector toch nog niet zo goed gekend is, ook al leeft de vraag naar een faire financiële partner duidelijk. Er is vooral behoefte aan een werkbare methodiek en begeleiding voor een efficiënte aanpak in het keuzeproces voor een bank.

Fairfin heeft duidelijk voor bewustwording gezorgd en de bereidheid om de bancaire partner in vraag te gaan stellen was bij de meesten aanwezig. Haar oproep was vooral de krachten te bundelen om samen een sterk signaal te geven naar slecht scorende banken en een politiek statement te maken. 

© Nicky Van Kerrebroeck

© Nicky Van Kerrebroeck

Wil je er graag bij zijn de volgende keer?

Word dan Pulsegenoot en krijg een uitnodiging voor onze toekomstige fora!

 
Silke De Schoenmackerforum