Nieuwe oproep voor circulaire initiatieven!

Deze oproep wordt gelanceerd door Growfunding en Bond Beter Leefmilieu.

Heb jij een idee om je buurt, stad of zelfs heel Vlaanderen duurzamer te maken? Neem dan deel aan deze oproep, volg een traject op maat, lanceer een crowdfundingcampagne en krijg cofinanciering om je project te realiseren! 

Voor de tweede keer lanceren we samen met Growfunding en het Fonds Duurzaam Materialen- en Energiebeheer een oproep voor circulaire projecten. Wat we daarmee bedoelen? Mooie ideeën die vertrekken vanuit het principe van duurzaamheid of hergebruik. Denk aan een sociale fietsherstellingsdienst, een strandspelotheek of een gereedschapsbibliotheek. Laat je inspireren door de pioniers die afgelopen jaar deelnamen! Het zijn allemaal voorbeelden van kleinschalige en innovatieve projecten, die dankzij een slimme crowdfundingcampagne een plek duurzamer én gezelliger maken. 

It's all about the money? 

Oh nee. De middelen zijn één ding, maar in deze oproep hechten we ook veel belang aan het proces en willen we je vooral de tools en skills meegeven om je initiatief verder uit te bouwen. Bond Beter Leefmilieu en Growfunding bieden een intensief en ondersteunend traject om jouw duurzaam idee te realiseren. We helpen je om je project inhoudelijk te versterken, begeleiden je bij je crowdfundingcampagne en ondersteunen je in de communicatie. 

Dankzij het Fonds voor Duurzaam Materialen- en Energiebeheer is er ook cofinanciering van je project mogelijk. 

Het Fonds financiert tot 50% van het project, op voorwaarde dat je eerst de rest van je budget succesvol ophaalt via de crowdfundingcampagne. 4.000 euro is daarbij het maximum. Als je budget bijvoorbeeld 8.000 euro is en je haalt 4.000 euro op met de crowdfunding, past het Fonds de andere 4.000 euro bij.

Het resultaat van ons traject is een project dat doordacht, lokaal verankerd en breed gecommuniceerd is.

Hoe werken we?

Stap 1: Dien hier je projectidee in tot en met 26 februari.  
Stap 2: Een onafhankelijke jury beoordeelt de kwaliteit van je project. Ten laatste op vrijdag 22 maart 2024 hoor je of je project werd geselecteerd. 
Stap 3: Geselecteerde projecten worden op 27 maart en 3 april verwacht op de verplichte online workshops om de crowdfundingcampagne voor te bereiden. Deze workshops zullen online plaatsvinden van 18-20u.
Stap 4: Een persoonlijke coach begeleidt je bij de voorbereiding, opstart en uitvoering van je crowdfundingcampagne. Dit is een super boeiend traject maar vraagt ook wat van je tijd en energie. Hou daar rekening mee als je een projectidee indient. Je campagne loopt af ten laatste eind november 2024.
Stap 5: Na een succesvolle crowdfundingcampagne ontvangt je project van het Fonds voor Duurzaam Materialen- en Energiebeheer de afgesproken cofinanciering aan het eind van 2024. Het fonds cofinanciert maximum 50% van het projectbudget met een maximum van 4.000 euro.

De campagnes zullen online komen te staan op growfunding.be/bbl.

Welke projecten komen in aanmerking?

  • Projecten binnen het brede thema van circulariteit. Hieronder verstaan we onder andere volgende zaken: hergebruik van materialen, het creëren van gesloten kringlopen, verlengd gebruik, gedeeld gebruik of leasen, zero waste, ecodesign of anders ontwerpen…

  • Projecten op initiatief van verenigingen of organisaties (zonder winstoogmerk), maar ook burgerinitiatieven of feitelijke verenigingen of bedrijven.

  • Projecten met een maatschappelijke impact.

  • Projecten uitgevoerd in het Vlaams Gewest.

Een volledig overzicht van alle selectiecriteria lees je op deze pagina 

Laat je op growfunding.be/bbl alvast inspireren door talrijke geslaagde voorbeelden. 

Dien je project in tot en met 26 februari.

Jolan Huygens