Inspiratie: Green Guerrilla van Globelink

Green Guerrilla is een nieuw project van jeugddienst Globelink met de steun van het European Solidarity Corps.

Van droom naar actie

In de zomer van 2022 organiseerde Globelink i.s.m. 11.11.11 een klimaatactiekamp in de Hoge Rielen. Zo ontstond een nieuw collectief: Green Guerrilla. We haalden subsidies binnen via het European Solidarity Corps om een heel jaar aan de slag te gaan rond ons gemeenschappelijk doel: het ontharden, vergroenen en toegankelijk maken van de publieke ruimte in een grootstedelijke context en daarbij inzetten op eetbaar groen.

Tijdens de paasvakantie kwamen we een eerste keer samen op het kantoor van Globelink, vlakbij Brussel-Zuid. Er waren jongeren uit Gent, Leuven, Ninove, Brussel… Ter inspiratie en vol verwondering bekeken we een docu over voedselbossen, gemaakt door landschapsarchitect Louis De Jaeger, waarna we samen rond de tafel gingen zitten om onze plannen en volgende stappen te bespreken. Er hingen veel ideeën in de lucht, die we graag binnenkort in de grond zouden steken. 🌱🌱🌱

Onze grote droom is natuurlijk het verwezenlijken van een voedselbos, gedragen door een community van buurtbewoners, waar iedereen welkom is. Daar hebben we echter tijd voor nodig, veel tijd, en grond. Dus dachten we verder. Wat is haalbaar voor onze groep, en origineel?

Eerste stap: ons netwerk uitbreiden en interessante contacten leggen. Zo spraken we al met Lukas Masson van de Commensalist en het Food Forest Institute en met Els Degraeve van het Vrij Agro- en Biotechnisch Instituut, een middelbare school in Roeselare.

Tweede stap: zelf zoveel mogelijk de handen uit de mouwen steken. Dus brachten we een bezoekje aan Vert d’Iris, een biologische, sociale moestuin in Brussel. We kregen een rondleiding en hielpen met het drogen en opbergen van kruiden.

Vervolgens wilden we in actie schieten rond de vele kleine, onderbenutte, braakliggende terreintjes in de stad. Daarom besloten we om zaadbommen te maken. Dat zijn kleine balletjes, bestaande uit een mix van klei, potgrond en zaadjes. We gebruikten bewust zaadjes van Semailles, Belgisch en biologisch.

Deze zaadbommen zijn ondertussen opgedroogd en klaar om guerrilla gewijs gegooid te worden. Dat wordt onze volgende stap.

In tussentijd houdt de Green Guerrilla community contact met elkaar via een Whatsapp groep, waarin allerlei interessante evenementen, boeken… gedeeld worden, alsook zaken die we tegenkomen in de publieke ruimte en die nauw aansluiten met onze doelstellingen, zoals The Potager van Alexandre, een verticale gemeenschapstuin in Schaarbeek. Om alles goed bij te houden en structuur te bewaren, gebruiken we ook een online Miro bord.

Momenteel zijn we met de groep aan het neigen naar het uitbouwen van een ijsjeskraam, waarmee geen ijsjes verkocht worden, maar wel alle ingrediënten aanwezig zijn om zaadbommen mee te maken. Met deze ijsjeskar kunnen we rondtrekken door Vlaanderen en Brussel, veel mensen bereiken en de publieke ruimte iets groener achterlaten dan hoe we ze aangetroffen hebben.

Meer informatie?

Je kan al onze avonturen volgen via het Instagramkanaal van Globelink of onze website. Volg je ons graag van zeer dichtbij op of wil je je aansluiten bij Green Guerrilla? Check dan onze Whatsapp Groep via deze link.

Heb je een vraag i.v.m. het project, contacteer dan Nell van Globelink.

Pulse organiseert, in samenwerking met de Ambrassade en Globelink, 3 keer per jaar een Netwerk Duurzaamheid Jeugd. De volgende samenkomst vindt plaats op 21 november 2023 bij JINT. Meer informatie vind je hier.

Jolan Huygens