Memorandum van Pulse Transitienetwerk

De afgelopen weken is er hard gewerkt aan het Pulse-memorandum.

Op basis van de input van enthousiaste Pulsegenoten en het bestuur kwamen we via enkele grondige sessies tot dit document. Het was een boeiend participatief proces dat vakkundig werd geleid door Johan Penson.

Lees hieronder de brief aan de Minister van Transitie waarmee we het Pulse-memorandum openen. Je vindt ook een knop om het volledige memorandum met de beleidsaanbevelingen te downloaden.

Brief aan de Minister van Transitie

Aan de Minister van Transitie

Re: De transitie naar rechtvaardige duurzaamheid: beleidsprioriteiten

Zeer geachte Minister van Transitie

Uw aanstelling na de verkiezingen is van primordiaal belang in de transitie naar een rechtvaardige duurzaamheid. We staan klaar om u te versterken. Het is immers hoog tijd, nu kunnen we samen nog iets doen om Vlaanderen, steden en gemeenten te versnellen richting duurzaamheid.

U neemt op alle beleidsniveaus duurzaamheid op als een domeinoverschrijdende en prioritaire beleidsdoelstelling in de bestuursakkoorden. Daardoor zal er met collectieve verantwoordelijkheid mee aan de slag gegaan worden en zal iedereen mee kunnen doen. De transitie is te belangrijk, iedereen moet mee. 

U maakt voor de Vlaamse regering een decretaal kader voor een kenniscentrum duurzaamheid dat innovatie, samenwerking en capaciteitsopbouw bevordert en effectieve beleidsvorming ondersteunt. Daar zal affectief gewerkt en ontwikkeld worden. 

U en de administraties geven cultuur, jeugd en media een rol als gesprekspartner in het duurzaamheidsdebat op alle niveaus. We zullen dit waarmaken, en vanuit onze waarde, sterkte en creativiteit het debat verrijken.

Een straffe beleidsinzet is ook dat u cultuur, jeugd en media decretaal systemisch tijd en ruimte geeft om de transitie naar duurzaamheid waar te maken. Zo zullen we in de eigen organisaties het goede voorbeeld nemen. En met onze verbeeldingskracht in onze publieke functie brengen we het actief in de samenleving. 

U bewerkstelligt bij de Vlaamse regering en in de lokale besturen goede structurele hefbomen en indicatoren in beleid en financiering om de sectoren, initiatieven en actoren te engageren richting duurzaamheid. Vlaanderen wordt een duurzame topregio!

Met vriendelijke groeten

Pulse Transitienetwerk


Jolan Huygens