Lancering Boerzaam

Na 2 testzomers is Boerzaam officieel gelanceerd op maandag 13 maart 2023. Boerzaam is een digitaal platform waarop jeugdwerkorganisaties bij lokale boeren en producenten in de buurt van hun kamp producten kunnen bestellen. Jeugdleiders, kookouders en kookploegen vinden er in enkele muisklikken de juiste partners via de korte keten voor de samenstelling van hun kampmenu. Boerzaam is het resultaat van een unieke samenwerking tussen korte keten-aanbieders, agro-ecologische producenten, boeren, sociaal-culturele organisaties en jeugdverenigingen. Pulse Transitienetwerk en VoedselAnders verbinden en coördineren dit Innovatief Partnerproject met steun van de Vlaamse Overheid.

Vanzelfsprekend zijn gezonde en diverse voeding belangrijk op kamp, maar ook toegankelijkheid en betaalbaarheid zijn belangrijke factoren. Boeren en producenten moeten hun teelt en productie dan weer kunnen plannen om tekorten of overschotten te vermijden. Boerzaam verkleint deze drempels door aanbieder en afnemer dichter bij elkaar te brengen. Na 2 testzomers op kleine schaal, is het platform nu beschikbaar voor iedereen.

Waarom Boerzaam?

Dankzij Boerzaam vindt de jeugdbeweging de weg naar een lokale duurzame boer om het kamp te verlekkeren met gezond voedsel, recht van het veld.

Via boerzaam.be vinden jeugdverenigingen, kookouders en kookploegen eenvoudig lokale boeren en aanbieders waar ze producten kunnen bestellen voor op kamp, maar ook voor andere eetgelegenheden. De boeren die je terugvindt op de website maken deel uit van het netwerk van Boeren & Buren, BioForum, Voedselteams en Wervel. Deze boeren doen net dat tikkeltje meer op het vlak van duurzaamheid.

Voor boeren en producenten is Boerzaam de ideale gelegenheid om in dialoog te gaan met de jongeren en om visies op de toekomst van landbouw met elkaar te delen. Daarnaast biedt Boerzaam ook kansen om nieuwe doelgroepen te bereiken.

Drie redenen om op kamp Boerzaam te werken:

  • Goed voor de planeet! Je eet meer duurzame en lokale producten op kamp.

  • Gezellig! Korte keten producenten en jeugdgroepen gaan in dialoog en versterken zo het wederzijds begrip en delen nieuwe, praktische kennis.

  • Fair! Producenten vinden nieuwe klanten en doordat ze hun teeltplannen kunnen aanpassen beperken ze voedseloverschotten. Dat alles aan een eerlijke prijs.

Tot slot kan elke jeugdbeweging zelf bepalen hoeveel ze afnemen. Ze kunnen ervoor kiezen om het kamp 100% Boerzaam in te richten. Maar het is ook perfect mogelijk om boerzaam.be te gebruiken voor slechts één maaltijd of (fruit)snack. Ook dat maakt al een groot verschil!

Boerzaam in de praktijk

Zowel wie nu al weet wat er op het kampmenu staat als wie benieuwd is naar welke seizoensproducten er in de buurt van de kampplaats te verkrijgen zijn, kan terecht op de website. Die geeft heel duidelijk weer welke boeren zich in de omgeving bevinden. De resultaten filteren kan op locatie binnen Vlaanderen en op productcategorie. Nadien neem je eenvoudig contact op met de boer. Boerzaam is dus geen webshop, het is wel een platform dat de link maakt tussen klant en producent. Op de website vind je ook een handige leidraad met enkele vragen om aan de boer te stellen over het product, levering of productiewijze. Zo bevordert dit project het contact tussen boer en jeugd.

Wat doen we en waarom?

In dit project onderzoeken Pulse Transitienetwerk, VoedselAnders en de partnerorganisaties op welke manier jongeren en boeren die duurzaam produceren elkaar kunnen inspireren en kunnen bijdragen tot een duurzamer voedselsysteem. De website boerzaam.be is een middel om dit doel te bereiken.

Boerzaam speelt in op een prangende vraag van Belgische boeren en producenten die tijdens de zomermaanden niet steeds voldoende afzet vinden voor hun aanbod. Tegelijkertijd biedt Boerzaam een antwoord op de toenemende vraag van jeugdverenigingen naar duurzame voeding op kamp.

"Pulse gelooft dat jongeren en hun organisaties een motor zijn voor de transitie naar een sociaal-rechtvaardige en duurzame samenleving. Met Boerzaam helpen we hen om gemakkelijk voor korte keten te kiezen op kamp. De vele kinderen en jongeren die zo in aanraking komen met voedsel-van-dichtbij nemen hun ervaringen mee naar huis. Zo geeft de jeugd het goede voorbeeld en toont ze ons de weg." - Ruben Arnaerts (Pulse Transitienetwerk)

Boerzaam is een platform waarop men gemakkelijk contact kan opnemen met een aanbieder uit de buurt. Boerzaam stemt vraag en aanbod van duurzaam en lokaal voedsel op elkaar af. Zo brengt het jongeren in contact met boeren en producenten die zich engageren voor gezonde en duurzame producten. Lekker, lokaal, ecologisch!

(Jeugd)verenigingen en -organisaties vinden met deze website de lokale Belgische boeren en aanbieders waar ze producten kunnen bestellen voor hun kampen. Boeren die lid zijn van Boeren & Buren, Voedselteams, BioForum en Wervel maken deel uit van het Voedsel Anders-netwerk rond agro-ecologie en geven via deze website hun korte keten-verkoop een zomerse boost.

Boerzaam brengt niet alleen gezond en lokaal lekkers op het bord van jongeren, maar genereert ook meerwaarde op ecologisch, sociaal en economisch vlak.

Ecologisch? Meer duurzame en lokale producten op kamp.
Sociaal? De dialoog tussen korte keten-producenten en jeugdgroepen versterkt het wederzijds begrip en reikt nieuwe praktische kennis aan.
Economisch? Producenten vinden nieuwe klanten én doordat ze hun teeltplannen kunnen aanpassen beperken ze voedseloverschotten.

Het belang van korte keten

Via de korte keten gaat een boerenbedrijf het rechtstreekse contact aan met de klanten. Dat betekent dat de boer wordt aangemoedigd om goede producten te leveren. Zo krijgt de klant meer voeling en waardering voor het werk van de boer. We kiezen bewust voor een korte(re) keten omdat we waarde hechten aan het lokale karakter en rechtstreeks contact willen stimuleren.

"Boerzaam is een prachtig initiatief dat jongeren kansen geeft om kennis te maken met gezonde, lokale producten en met de boeren en boerinnen die met hart en ziel natuur en landbouw verzoenen met elkaar. Boerzaam toont dat jongeren en boeren samen kunnen werken aan het voedsel van de toekomst." - Ingrid Pauwels (VoedselAnders)

Wie zijn we?

Dit project is een unieke samenwerking tussen korte keten-aanbieders, producenten, boeren, sociaal-culturele organisaties en jeugdverenigingen. Pulse Transitienetwerk en VoedselAnders verbinden en coördineren het partnerschap. Boerzaam is een Innovatief Partnerproject met steun van de Vlaamse Overheid.

Boerzaam.be wordt warm aanbevolen door Faire Gemeente.

"De Chiro is geen eiland, maar wil betrokken zijn op de brede gemeenschap. We willen hen vormen tot geëngageerde en kritische wereldburgers. Oog hebben voor duurzaamheid is daar een onderdeel van. Boerzaam is daarom een mooie kans om Chirogroepen op een laagdrempelige manier te sensibiliseren.” - Chirojeugd Vlaanderen

Jolan Huygens