Netwerk DZH Jeugd #2: terugblik

Op woensdag 23 juni verzamelden De Ambrassade, Globelink en Pulse Transitienetwerk opnieuw de Vlaamse jeugdwerkorganisaties voor een online netwerkmoment over duurzaamheid. Het was de tweede van drie bijeenkomsten van het Netwerk DZH Jeugd in 2021. Deze keer lag de focus op het opzetten en uitrollen van het proces om tot een duurzaamheidsplan te komen voor de eigen organisatie.

We lieten ervaringsdeskundige Johan Penson, gepokt en gemazeld in het duurzaam transformeren culturele organisaties, aan het woord en gingen met hen in gesprek. Johan is procesbegeleider in de culturele sector met een hoog duurzaamheidsgehalte. Zijn organisatie InfraCult is een netwerkorganisatie voor cultuurwerkers, individuele artiesten en organisaties die op een toekomstgerichte manier in de sector willen staan. Duurzaamheid, ecologie en volhoudbaarheid zijn daarbij de basisprincipes om cultuurwerkers en organisaties mee vooruit te helpen. Johan stond aan de wieg van vele duurzaamheidsinitiatieven in de culturele sector en kon op zijn voormalige werkplekken steeds duurzaamheid introduceren op het vlak van infrastructuur en in de werking. Hij nam ons mee in een traject zoals hij het zou opzetten om tot een duurzaamheidsplan van de organisatie te komen.

"Een co-creatief proces is pas klaar wanneer we samen met het team op een innovatieve, toekomstgerichte en flexibele manier tot een werkbare langetermijnoplossing komen".

In het tweede deel van de sessie, namen de aanwezige jeugdwerkers zelf het woord om via twee rubrieken met de andere deelnemers in gesprek te gaan.

  1. Show & tell – share your story, experience and successes.
    Wat wil jij graag tonen aan de groep? Ben je trots op een verwezenlijking – groot of klein – en wil je er de groep graag mee inspireren, dit is je kans!

  2. Collective wisdom – pick the brains of your fellow youth workers.
    Wat wil jij graag voorleggen aan de hier verzamelde wijsheid? Waar loop op je op vast? Met welke kwestie zit je? Of ben je op zoek naar medestanders voor een collectieve actie? Samen weten en doen we meer!

In oktober 2021 komt het netwerk een derde en laatste keer samen. Voor die sessie mikken we op een fysieke bijeenkomst en kiezen we opnieuw voor een volledig dagprogramma, in plaats van een verkorte digitale versie. Ben je zelf jeugdwerker en word je graag op de hoogte gehouden, geef dan een seintje via finn@pulsenetwerk.be.

Finn Van Dinter