Netwerk DZH Jeugd: terugblik

Op woensdag 31 maart verzamelden De Ambrassade, Globelink en Pulse Transitienetwerk opnieuw de Vlaamse jeugdwerkorganisaties voor een netwerkmoment over duurzaamheid. Deze bijeenkomst is een onderdeel van een langlopend netwerktraject met het Vlaamse jeugdwerk. Ze komt driemaal per jaar bij elkaar.

Voor deze eerste bijeenkomst van 2021 lieten we twee boeiende ervaringsdeskundigen aan het woord en gingen met hen in gesprek. In het tweede deel van de sessie zochten we samen met de aanwezigen uit hoe we het vervolg van het traject verder vormgeven. Zo bepalen we samen met het Netwerk Jeugd het vervolg van deze netwerkmomenten om de duurzaamheidsplannen van het jeugdwerk te realiseren.

Onze sprekers vonden we in het eigen Pulsenetwerk. We stellen ze je graag aan je voor:

David Van der Ha is duurzaamheidscoördinator aan de UGent en reisbegeleider bij KrisKras en Bootz. Bij de UGent coördineert hij samen met een team beleidsstudenten de uitvoering van het duurzame transitiepad van de universiteit, een breed gedragen participatief project. Hij weet dus uit eerste hand hoe je het verduurzamen van je eigen organisatie aanpakt. Maar ook hoe jongeren te enthousiasmeren rond duurzaamheid én hoe je ook de moeilijkere verhalen kan aanpakken. Voor KrisKras geeft hij vorming rond duurzaamheid aan nieuwe reisbegeleiders en werkt hij ook daar het duurzaamheidsbeleid van de organisatie mee uit.

Fien Louwagie is Community Manager bij EVA, de bedenkers van Donderdag Veggiedag. Fien, schrijft vrijwilligers- en ledennieuwsbrieven, zet fondsenwervende acties op poten, ondersteunt de lokale groepen en zorgt er met haar enthousiasme voor dat iedereen zich bij EVA thuis voelt. Ze vertelt je hoe EVA de maatschappij en hun eigen achterban meeneemt in de duurzame revolutie. Hoe creëer je draagvlak? Hoe maak je het makkelijker om duurzame keuzes te maken? Waar begin je?


Benieuwd naar wat je gemist hebt, of de sessie nog eens herbekijken? Dat kan hieronder!
David Van der Ha steekt van wal. Vanaf 24:00 neemt Fien Louwagie het woord. De interactie met de deelnemers start op 45:00. Davids tips lees je na en kan je downloaden in ons blog “Voorbeeldingskracht”.

Finn Van Dinter