Red de biodiversiteit, samen en nu!

Biodiversiteit is broodnodig voor ons overleven en welzijn. Deze boodschap wordt uitgedragen door de beweging #SamenVoorBiodiversiteit die bestaat uit 75 Belgische organisaties met expertise inzake de biodiversiteitscrisis. De actoren mobiliseren zich om samen met de maatschappij een grote stuwende gemeenschap te vormen. Het behoud van de biodiversiteit dient een prioriteit te worden in ons leven van elke dag. Laten we bedrijven en beleidsmakers overtuigen om van biodiversiteit ook hun prioriteit te maken.

Biodiversiteit schenkt ons voedsel, zuurstof, onderdak, kleding, geneesmiddelen, cosmetica, hobby’s, ... De diensten die ze ons levert zijn zodanig talrijk dat we ze als vanzelfsprekend zijn gaan beschouwen.

“Het gaat er niet om optimistisch of pessimistisch te zijn, maar om vastberaden te zijn.” - Hubert Reeves (RTBF, 2019)

De tak afzagen waarop we zitten

Onze manier van leven ondermijnt de biodiversiteit. Onze onverzadigbare consumptie resulteert in vernietiging en versnippering van de natuur, overgebruik van wilde populaties, overbevissing, intensieve landbouw, klimaatopwarming, vervuiling, toename van invasieve exoten, enz. Dit alles bedreigt de soorten die ons omringen en de levensnoodzakelijke ecosysteemdiensten die de biodiversiteit ons schenkt.

”Levende Planeet”, het nieuwe internationale rapport van WWF dat op 10 september 2020 wordt gepubliceerd, bevestigt inderdaad de alarmerende vaststelling dat de biodiversiteit met rasse schreden achteruit gaat. Als we een kans willen maken om duurzaam te leven in een wereld waarin het evenwicht tussen menselijke activiteiten en biodiversiteit wordt gerespecteerd, moeten de geleverde inspanningen worden voortgezet en versterkt en moeten deze een verandering teweegbrengen waarvan de omvang weegt op de politieke, economische en sociale beslissingen. Overal, op internationaal, Europees en Belgisch niveau, worden economische herstelplannen besproken die enorme mogelijkheden inhouden voor een transitie naar een duurzamere samenleving. Biodiversiteit moet een hoofdrolspeler zijn in deze plannen. Een dergelijke overgang vereist de nauwe samenwerking van beleidsmakers, deskundigen en ons allemaal.

#SamenVoorBiodiversiteit, een beweging die in een stroomversnelling raakt

Het is volledig nieuw en zelfs uniek in de Europese Unie, 75 organisaties die zich bezighouden met biodiversiteit in België en hun experts slaan de handen in elkaar binnen de #SamenVoorBiodiversiteit-beweging. Geen institutionele of gemeenschapskloof. Universiteiten en onderzoekers, internationale NGO’s, milieuverenigingen, dierentuinen, natuurparken, musea en botanische tuinen, gemeenten en lokale actoren, Waalse, Brusselse, Vlaamse en federale overheden hebben besloten hun krachten te bundelen om een antwoord te bieden op de urgentie van de situatie. Sinds de lancering van de #SamenVoorBiodiversiteit-beweging op 22 mei 2020 hebben meer dan 30 nieuwe partners het initiatief vervoegd.

Een video voor een andere aanpak

Verschillende Belgische bekende gezichten hebben hun stem geleend aan de beweging #SamenVoorBiodiversiteit en sturen een sterke boodschap uit. Zij sporen ieder van ons aan om beleidsmakers en bedrijven aan te moedigen om ambitieuze engagementen aan te gaan die de bescherming van de biodiversiteit bovenaan hun prioriteitenlijst houden.

In deze crisisperiode zijn de onderhandelingen over scenario's voor economisch herstel in volle gang. De risico's van investeringen zonder ecologische dimensie zijn alomtegenwoordig en dreigen de inspanningen van de afgelopen jaren teniet te doen. Er is nu actie nodig om de biodiversiteit integraal deel te laten uitmaken van de verschillende economische en sociale herstelplannen, zowel op internationaal en Europees niveau als op Belgisch niveau.

De afgelopen jaren is er een groeiend collectief besef dat milieumaatregelen noodzakelijk zijn. Heel wat mensen zetten zich dagdagelijks in om de biodiversiteit te behouden. Een groeiend aantal bedrijven neemt deze uitdaging mee op. Steeds meer positieve verhalen laten zien dat we de zaken kunnen veranderen en dat we op een andere manier kunnen werken.

Maar om deze acties blijvend te maken en te zorgen voor een echte verankering van de bescherming en het herstel van de biodiversiteit, moeten besluitvormers, bedrijven en burgers samenwerken.

VISUEEL_Biodiv_A4_NL.jpg