De bomen door het bos

Jouw organisatie droomt er al lang van de circulaire principes in de praktijk toe te passen? Maar jullie botsen op praktische obstakels, hebben simpelweg geen idee hoe eraan te beginnen of zijn nog op zoek naar dat ene instrument dat alles zou vereenvoudigen? Vlaanderen Circulair, het knooppunt en de inspirator voor de circulaire economie in Vlaanderen, zet je op de goede weg met een handig overzicht van business-to-business (B2B) tools en platformen.

Circulaire principes en circulaire economie

In ons huidige lineaire economische systeem worden grondstoffen omgezet in producten, die aan het einde van hun levensduur worden vernietigd. Het systeem van de circulaire economie richt zich daarentegen op een maximale herbruikbaarheid van producten en grondstoffen en een minimaal waardeverlies.

circulaireeconomie.png

In een circulaire economie worden tal van oplossingen toegepast om grondstoffen en producten zo hoogwaardig mogelijk te blijven inzetten in de economie. Ze worden hersteld, gedeeld, hebben een hoge tweedehandswaarde, zijn upgradebaar, kunnen makkelijk uit elkaar gehaald worden en omgevormd worden tot nieuwe producten. De gekozen materialen zijn bij de geboorte gerecycleerd of biogebaseerd, en bij het levenseinde recycleerbaar of afbreekbaar.

Een greep uit het lijstje dat Vlaanderen Circulair regelmatig aanvult: een platform voor de aan- en verkoop van tweedehands bouwmaterialen, een chatbot die je de weg wijst naar mogelijke circulaire strategieën voor je product, een digitaal platform voor de huur en verhuur van bouwmachines en werfmateriaal, een community voor werkplekdelen, een ‘Tinder’ voor reststromen, een expertendatabank circulaire economie, enzovoort.

Vlaanderen Circulair is een partnerschap van overheden, bedrijven, middenveld en kenniswereld die samen actie ondernemen. Daarnaast is Vlaanderen Circulair ook een bredere beweging van burgers, ondernemers, middenveldorganisaties, lokale overheden… die initiatieven in de circulaire economie willen opzetten. Hen verbinden en begeleiden we actief. Het partnerschap Vlaanderen Circulair wordt ondersteund door een multidisciplinair team dat is ingebed bij de OVAM.

Ruben Arnaerts