Green Leaf Award stad Leuven

Enig idee waarom Stad Leuven een ideale locatie is om de trefdag te laten doorgaan?

 

Met de Green Leaf Award wordt bevestigd dat ze één van de groenste en duurzaamste steden van Europa zijn. De award beloont specifiek steden die hun inwoners betrekken bij de klimaatuitdaging en in het algemeen bij het verduurzamen van de stad. Als stad willen ze hun inwoners dus laten genieten van een aangename en gezonde omgeving. Er staat zelfs een groot letterkunstwerk ter ere van de European Green Leaf Award in het Sluispark.

Het kunstwerk is een eerste poging om het thema duurzaamheid ook visueel zichtbaar te maken in de stad. Omdat duurzaamheid een thema is dat iedereen aanbelangt werd dit kunstwerk als blijvende herinnering geplaatst.

Green Leaf Winner Leuven_rond.png

Leuven Green Leaf’ in grote gele letters, dat is de nieuwste aanwinst voor het Sluispark in de Vaartkom. Het kunstwerk is een blijvend aandenken aan de European Green Leaf Award. “De letters van het Groot Verlof op de Grote Markt zijn elke zomer een trekpleister voor ouders met kinderen. In het Sluispark maken we er een nieuwe ontmoetingsplaats voor de Leuvenaars”, zegt schepen van leefmilieu Mohamed Ridouani. “Ook voor toeristen en andere bezoekers vertelt het waar Leuvenaars trots op zijn en kan het voor beleving zorgen, zoals de letters in Amsterdam of Nice.”

“Het is ook niet toevallig dat we het kunstwerk inhuldigen op Autovrije Zondag. In de tien jaar dat we de laatste zondag van augustus de binnenstad autovrij maken, is er op vlak van mobiliteit veel veranderd om de stad meer leefbaar, veiliger en gezonder te maken. Het grootste voorbeeld is natuurlijk de autoluwe binnenstad, waardoor we meer fijne ontmoetingsplaatsen kunnen inrichten en we na een jaar 32 procent meer fietsers in de binnenstad hebben en voetgangers er aangenamer en veiliger kunnen wandelen”, zegt Ridouani.

“De manier waarop we samenwerken om een antwoord te bieden op de uitdagingen voor de stad, is uitzonderlijk. We kijken niet alleen naar de stad om werk te maken van een leefbare toekomst, maar elke partner neemt zijn rol op, van inwoner over bedrijf tot kennisinstelling”, zegt Katrien Rycken, coördinator van Leuven 2030. “Ook na dit European Green Leaf-jaar gaan we op dat elan verder.”

Green Leaf.jpeg
Green Leaf 2.jpeg
Silke De Schoenmackertrefdag