ASSEMBLEE 2022

Op 15 december was het zover: Assemblee 2022!
Eindelijk konden de Pulsegenoten terug samenkomen in De Singel om elkaar te ontmoeten, inspireren en discussiëren over de thema’s die ze vooraf zelf hadden gekozen.

In oktober 2022 hielden wij een uitgebreide ledenbevraging, waaruit de 5 thema’s naar voor kwamen waarrond Pulse het komende jaar werkt. Op Assemblee gaven we het startschot en kozen de Pulsegenoten bij welke werktafel ze aansloten.

De 5 thema’s zijn:

  • Duurzame financiering: nieuw geld

  • Biodiversiteitsverlies: de onderbelichte crisis

  • Energiecrisis als hefboom voor verandering

  • Duurzaamheid verbeelden naar publiek

  • Meer/tegenstemmigheid in duurzaamheid

Elke werktafel had een moderator en er sloot een enthousiast publiek van kunstenaars, mensen uit de cultuursector, socio-cultureel werkers, jeugdwerkers en milieuorganisaties aan. Samen verkenden zij het thema van hun keuze en onderzochten daarbij welke positieve zaken er momenteel al gebeuren en waar Pulse ondersteuning kan bieden voor de uitdagingen die zij ervaren. Het Pulseteam gaat nu met deze input aan de slag en formuleert zo concrete acties en antwoorden op de noden van onze sectoren. Via onze website en nieuwsbrief blijf je hiervan op de hoogte.

Na een heerlijke veganistische lunch van ‘Lara kookt voor u’ begonnen we aan het middagprogramma.

We startten met het plenaire gedeelte, geleid door Pulsebestuurders Marieke De Munck (VierNulVier) en Kathleen Melis (De Innovatiefabriek). Het engagement van de Pulsegenoten werd lijfelijk ervaren, waarna ze creatief aan de slag gingen en een muzikaal gedicht opstelden met Jorunn Bauweraerts.

Nadien was het tijd voor de transitiemarkt. De Pulsegenoten konden twee keer een half uur een goede praktijk leren kennen of gedachten uitwisselen rond een specifieke uitdaging. De aanwezige praktijken waren:

  • Avansa Oost-Brabant botste in 2020 per toeval op voedselbossen als vernieuwende landbouwvorm. Sindsdien ontspint er zich stilaan een netwerk van voedselbossers in Oost-Brabant. Maar hoe kunnen groepen burgers samen zo'n voedselbos als common beheren?

  • Het Antwerpse modemuseum MoMu biedt sinds kort een Fashion & Sustainability Walk aan, waarbij modeliefhebbers tijdens een tocht door de stad ontdekken hoe de Antwerpse modescene zich ontwikkelt op het vlak van duurzaamheid. “We bieden een ander perspectief op mode en tonen hoe duurzaamheid heel breed doorheen de Antwerpse mode en geschiedenis verweven zit. Geen ecologische shoptour. Wél mensen met een nieuwe blik naar mode laten kijken.”

  • De Singel is gestart met een duurzaamheidsmasterplan. Van de work-life balance tot mobiliteit van de werknemers, van recycleren tot meer bij elkaar langslopen in plaats van mails te sturen... duurzaamheid ecologisch, economisch en sociaal. Werkgroep Open De Singel stelt hun huis en het traject aan jullie voor: de actieplannen op korte, lange en middellange termijn én dereeds bereikte doelen.

  • Hiatus is de productiestructuur van choreograaf en danser Daniel Linehan. Het woord ‘hiatus’ verwijst naar een ruimte voor mogelijkheden, een opening voor het onverwachte. “Door aandacht te richten op onze fysieke en sociale omgeving, in het theater, de studio, de publieke ruimte wil Hiatus een opening creëren die de verbindingen tussen mensen in het hier en nu bevordert. Integriteit, zinvol engagement, zorg en duurzaamheid liggen aan de basis van die signatuur: we dragen ze uit in elk contact, samenwerking en artistiek werk en zetten ze om in actie.”

  • Verhaal de Natuur is een project van Natuurpunt Natuuracademie.
    “We gaan met dit project op zoek naar verhalen over de natuur die nu nog niet vaak aan bod komen. Samen met Seckou Ouologuem, de peter van het project, verbinden we slampoëten in een natuurgebied met een natuurgids en gaan we voor uitwisseling met Natuurpuntvrijwilligers en de superdiverse leden van FMDO. De verhalen die hieruit vloeien bundelen we via video en een podcast."

  • In 2020 lanceerde Cirkus in Beweging ‘Leuven Boomt!’: bij je inschrijving kan je 1 euro extra betalen die doorgestort wordt aan BOS+. Tegelijk stimuleert de organisatie ook andere sport-, jeugd- en cultuurverenigingen in Leuven om hetzelfde te doen en zo duizenden bomen per jaar te kunnen planten. “Stel je voor: Antwerpen Boomt! Gent Boomt! Mechelen Boomt! Brussel Boomt, Hasselt Boomt! ….. Hoe maken we dit samen waar?”

  • MuntUit broedt op een plan. Wat als we nu eens komaf maken met het Bruto Nationaal Product? BNP Saboteurs is een campagne in opstart. Een gek idee dat doet nadenken bij het concept van geld. Denk je mee met MuntUit?

  • LINC vzw heeft samen met PULSE een traject achter de rug, genaamd ‘Traject Transitie- & Toekomstdromen’, met en voor de bibliotheken van de stad Antwerpen. Centraal thema: op welke manier kunnen openbare bibliotheken aan de hand van de SDGs een duurzaam traject uitstippelen? Een toelichting bij het traject, terugblik & vooruitkijken naar de verdere stappen in het kader van duurzaamheid.

Na de transitiemarkt sloot kunstenaar Sébastien Hendrickx af met een kritische culturele noot, waarna de Pulsegenoten met een drankje afscheid namen van elkaar en een geslaagde Assemblee.

Wil je er volgend jaar graag bijzijn? Ontdek hier hoe je Pulsegenoot wordt!

Bekijk hieronder het fotoverslag van de dag, gemaakt door fotograaf Monday Jr.

Jolan Huygenstrefdag