Back to All Events

[PULSE] Sectoroverleg Cultureel Erfgoed Praktijkbezoek M Leuven

  • Museum M 28 Leopold Vanderkelenstraat Leuven, Vlaams Gewest, 3000 Belgium (map)

Op donderdag 16 februari nodigen FARO en Pulse Transitienetwerk museum- en erfgoedprofessionals uit voor een overleg over duurzaamheid waarbij we de initiatieven en inspanningen van het museum M in Leuven vanuit eerste hand ontdekken. Via een actieplan vormgegeven door het ecoteam zet M Leuven stap per stap haar ambities als duurzaam museum kracht bij. De medewerkers van het museum tonen de deelnemers een blik achter de schermen en focussen daarbij op meerdere thema’s. Na de rondleidingen krijgen de deelnemers ruim de mogelijkheid om vragen te stellen en uit te wisselen met collega’s van M en andere organisaties. Bij je inschrijving kan je al vrijblijvend aangeven welke vragen of thema’s je graag aan bod zou laten komen.

Programma

In de voormiddag dompelen de medewerkers van M Leuven de deelnemers onder in hun inspanningen en geven thematische rondleidingen. In de namiddag is er ruimte voor vragen en dialoog met collega’s van andere organisaties en de medewerkers van M.

 

09u30 Onthaal met koffie en thee
10u00 Presentatie door M Leuven
11u00 Rondleidingen per thema: gebouw, productie en participatie/toegankelijkheid
12u30 Lunch
13u30 Ruimte voor dialoog en vragen tijdens doorschuivende tafelgesprekken
15u30 Terugkoppeling plenair
16u00 Einde 

Thema’s

Duurzaamheid is een transversaal gegeven en komt dus terug in alle aspecten van het museum en de werking. Er zal op enkele thema’s worden gefocust, zoals:

  • Publiekswerking, inclusie en sociale werking

  • Technische aspecten (energie, depotwerking, productie, afvalbeleid, circulariteit)

  • Personeelsbeleid (bewustmaking, mobiliteit, ecoteam)

  • Lokale samenwerkingen met o.a. de uitbater van het café en de winkel

  • Internationale samenwerkingen met o.a. Ki Futures, Leuven 2030 en Pulse Transitienetwerk  

Heb je nog specifieke vragen voor de medewerkers van M Leuven of thema’s die je graag aan bod wil laten komen tijdens de gesprekstafels in de namiddag? Laat het ons weten via het inschrijvingsformulier. 

Praktisch

Donderdag 16 februari 2023
Onthaal met koffie vanaf 09u30
Start om 10u00
Einde om 16u00
Locatie: M Leuven, Leopold Vanderkelenstraat 28, 3000 Leuven

Deelname is gratis, maar inschrijven verplicht en kan tot donderdag 2 februari. Voor meer informatie kan je terecht bij ruben@pulsenetwerk.be

Doelgroep

Medewerkers uit de erfgoed- en museumsector die binnen hun organisatie bezig zijn met het thema duurzaamheid of die ambitie koesteren. Na een verrijkend bezoek aan het Museum Plantin-Moretus in Antwerpen, maken we dit jaar de verplaatsing naar M Leuven. Deze activiteit is onderdeel van een netwerktraject in samenwerking met FARO. Op basis van de uitkomst van deze bijeenkomst wordt de volgende editie inhoudelijk vormgegeven.