Back to All Events

[PULSE] Sectoroverleg en praktijkbezoek Museum Plantin-Moretus

  • Museum Plantin-Moretus 22 Vrijdagmarkt Antwerpen, Vlaams Gewest, 2000 Belgium (map)

(c) Ans Brys en Filip Dujardin

Op woensdagvoormiddag 11 mei nodigen FARO en Pulse Transitienetwerk museum- en erfgoedprofessionals uit voor een overleg over duurzaamheid waarbij we de initiatieven en inspanningen van Museum Plantin-Moretus vanuit eerste hand mogen ontdekken. Museum Plantin-Moretus verweeft duurzaamheid horizontaal door de doelstellingen van het strategisch beleid en dus ook de dagelijkse werking. De medewerkers van het museum nemen de groep op sleeptouw en brengen een overzicht van de inspanningen sinds 2015. Tijdens en achteraf de rondleiding krijgen de deelnemers ook ruim de mogelijkheid om vragen te stellen en uit te wisselen met collega’s van andere organisaties. Een sectorbreed fenomeen dat zeker aan bod zal komen: hoe gaat een museum om met de door corona vertraagde vooruitgang rond duurzaamheid?

Programma

Onderverdeeld in drie grote thematische blokken, afgesloten door een uitwisseling met de groep.

  1. Geboekte vooruitgang rond diverse thema’s gelinkt aan duurzaamheid zoals materiaalbeheer en infrastructuur (bv. cradle-to-cradle bij aanbestedingen), tentoonstellingen, grote investeringen in overleg met de stad, kleine investeringen op initiatief van het museum zelf, maar ook publiekswerking, kwaliteitsvol onderwijs, inzet van vrijwilligers, initiatieven als de ‘Zotte Rikskes’ en ‘Cultuurvrienden’, …  Veel van deze inspanningen namen een aanvang in 2015, wat is de stand van zaken anno 2022?

  2. Toekomstvisie volgens SDG’s, inbedding en samenwerking met bijvoorbeeld Greentrack Antwerpen. Ondersteuning en visie vanuit het beleid in een stedelijke context.

  3. Draagvlak voor duurzaamheid onder personeel. 

  4. Uitwisseling met de collega’s van andere organisaties.

Praktisch

11 mei 2022
Onthaal met koffie vanaf 09u30
Start om 10u00
Einde om 12u30 met broodjeslunch
Locatie: Museum Plantin-Moretus, Vrijdagmarkt 22, 2000 Antwerpen

Deelname is gratis, maar inschrijven verplicht en kan tot woensdag 4 mei.
Voor meer informatie kan je terecht bij: ruben@pulsenetwerk.be

Doelgroep

Medewerkers uit de erfgoed- en museumsector die binnen hun organisatie bezig zijn met het thema duurzaamheid of die ambitie koesteren. Deze activiteit is onderdeel van een netwerktraject in samenwerking met FARO. Op basis van de uitkomst van deze bijeenkomst wordt de volgende inhoudelijk vormgegeven.

 
Earlier Event: May 8
De zaak Shell, en wat nu?