Kunstenaars op (buurt)bezoek

Dit artikel werd geschreven door Kyria Van Gasse.

Dat de cultuursector afziet is zowat een open deur intrappen. Overal merken we hoe moeilijk het is om toch te kunnen blijven maken.  Vele exposities en tentoonstellingen werden afgelast of uitgesteld en zo verloren de kunstenaars de ruimte om hun werk aan het grote publiek te tonen. 

Covitrine

Covitrine

En toen lanceerde Kunstenpunt het initiatief re/set. Een platform met inspiratie voor elk soort kunstenaar en/of organisatie. Gelukkig staat het creatieve volk niet stil en kwamen er enkele interessante nationale én internationale projecten. Oplossingen die niet enkel goed zijn voor de cultuursector, maar ook duurzaamheid bevorderen. Want wanneer je in jouw eigen straat of via het internet expo's, tentoonstellingen of installaties kan 'bezoeken' is het natuurlijk beter voor het klimaat dan wanneer je ver moet reizen voor een bepaald kunstwerk te kunnen bezichtigen.

De Gentse musea startten het project Covitrine. Ze nodigen Gentse inwoners uit om affiches te bestellen en op  te hangen in hun buurt. Op die affiches staan objecten of foto's uit de museumcollectie met een woordje uitleg in het Nederlands én een andere taal (onder andere Turks, Frans, Arabisch en Bulgaars komen aan bod). Zo maken buurtbewoners tijdens hun dagelijkse wandeling kennis met kunst en erfgoed. Dit project is ondertussen afgerond: meer dan 3800 Gentse ramen tonen één van de museumverhalen, in liefst 21 talen

Een internationaal initiatief kwam van Galleries Curate. Zij verzamelen verschillende exposities en namen foto's van de werken. Je kan deze allemaal op hun site bekijken. Wanneer er gebruik gemaakt werd van beeld of geluid zijn er filmpjes toegevoegd op de pagina's. Een interessante nieuwe manier om werken tentoon te stellen. En daarenboven  een zeer toegankelijke én laagdrempelige, want iedereen kan de werken gratis bekijken.

Ook grote wereldbekende musea zoals The British Museum hebben hun collectie online staan. Aan de hand van foto's kan je de kunstwerken tot in detail bekijken. Je ziet ze dan misschien wel niet recht voor je neus staan, maar er is een grote kans dat je ze op deze manier nog beter kan bestuderen. Zo kan je de kunstwerken bekijken terwijl je een kop thee drinkt en in je eigen comfortabele zetel zit.

Inspirerend voor andere musea en organisaties! Zo bestaat er in België nu ook Podium19, een TV-kanaal waar dagelijks cultuur op te snuiven valt. De KVS presenteert met KVS 24/7 een gratis toegankelijk streamingplatform, OperaVision heeft onder andere producties van De Munt, op de Facebookpagina van Coronarts kan je nog steeds alle soorten cultuur terugvinden en ook Toneelhuis heeft een aantal voorstellingen online staan.

Nogmaals een bewijs van de vindingrijkheid van kunstenaars en culturele instellingen wereldwijd, pandemie of geen pandemie!

(c) Petah Coyne

(c) Petah Coyne

Ruben Arnaerts