AB vervangt geluid door stilte

Na twee en halve maand opent de Ancienne Belgique terug de deuren. Geen concerten en een opeengepakt publiek. Het hoofdpodium staat leeg, muziekliefhebbers blijven rustig thuis en het bier blijft in de tap. Wel uiterst geconcentreerde studenten op een veilige afstand van elkaar. Tussen dinsdag 2 juni en vrijdag 3 juli zullen ruim vierduizend studenten van de Brusselse campussen van KU Leven en Odisee Hogeschool hun examens afleggen met de nodige voorzorgsmaatregelen.

De aanwezige groepen zijn niet groter dan 80 studenten. Op die manier kunnen studenten veilig examens afleggen op voldoende afstand van mekaar. Alle voorzorgsmaatregelen worden daarbij in acht genomen. Zo is er een circulatietraject voorzien, zijn alle nodige persoonlijke beschermingsmiddelen aanwezig en wordt er via het ventilatiesysteem van de zaal 100% verse lucht ingeblazen. 

De AB is op zoek naar alternatieven voor het gebruik van de leegstaande zaal, vertelt Marc Vrebos technisch directeur. '“In deze moeilijke tijden wil AB volop het maatschappelijk engagement aangaan. Het openstellen van onze ruimte voor de examens van de KU Leuven en Odisee Hogeschool past volledig in dit verhaal. Wij zien deze Brusselse studenten bovendien graag terugkomen in september. Niet voor een herexamen, maar wél voor een concert in AB.”

Bijkomend wilt de AB op het vlak van solidariteit zich ook naar het Brusselse culturele veld openstellen. Daar waar nodig stellen ze hun infrastructuur ter beschikking voor kleine culturele organisaties waar, omwille van beperkte presentatieruimtes, de nodige adaptaties en maatregelingen die van toepassing zijn financieel noch logistiek haalbaar zijn.

©Michelle Geerardyn

©Michelle Geerardyn

Aili Maruyama