Lasso

Lasso is een platform voor cultuurparticipatie. De organisatie wil dat kunst en cultuur van en voor iedereen is. Daarom inspireert en versterkt ze organisaties, door krachten te bundelen over sectoren en gemeenschappen heen vanuit de Brusselse grootstedelijke context.

Reeds van bij de start van de lockdown onderzocht Lasso wat haar rol kan zijn, of waar ze een steentje zou kunnen bijdragen in deze situatie. In de eerste weken doken er in de culturele sector heel veel creatieve, digitale initiatieven en challenges op, daarnaast waren jeugdwerkingen en scholen heel erg op zoek naar hoe ze virtueel in contact konden blijven met hun jongeren. In de ‘overload’ van informatie en berichten – onder andere op de sociale media – was het echter niet evident dat beiden elkaar vonden.

Vanuit deze realiteit wilde Lasso creatieve initiatieven die door Brusselse culturele en socio-culturele organisaties genomen werden, zichtbaar maken voor leerkrachten en jeugdwerkers. Zoals Lasso steeds doet: bruggen bouwen over de sectoren heen, om elkaar te inspireren en elkaar te kunnen vinden voor mooie samenwerkingen. Dat was de aanleiding voor de #Culturavirus-nieuwsbrieven. Er werden twee versies ontwikkeld: een bundeling van informatie op maat van  jeugdwerkers en leerkrachten en een andere op maat van groepsbegeleiders van volwassenen.

Lasso is zelf ook een aantal experimenten aangegaan, enkele voorbeelden:

© Bronks, 'Ola Pola Potloodgat'

© Bronks, 'Ola Pola Potloodgat'

Aili Maruyama