Repair cafés: repareren kan je leren

De opmars van de repair cafés laat zich gevoelen in Vlaanderen: veel cultuurcentra zien het repair café dan ook als dankbaar ontmoetingsmoment én een innovatieve manier om hun achterban aan het consuminderen te zetten. Netwerk Bewust Verbruiken heeft de steunwielen van het repair café afgeschroefd, en maakte er na één jaar een zelfstandig project van.

De repair cafés zijn gratis bijeenkomsten waar (buurt)bewoners elkaar helpen om bepaalde voorwerpen te herstellen, gaande van een pen of een kledingstuk tot een koekoeksklok, bijvoorbeeld. Netwerk Bewust Verbruiken ondersteunt lokale groepen die zo’n repair café willen organiseren. De groepen kunnen een opstartpakket en gratis advies vragen bij NBV. NBV verenigt ook alle organisatoren van repair cafés in een netwerk, en stelt informatie over hun activiteiten beschikbaar op www.repaircafe.be.

Het repair café is de ideale manier om mensen te sensibiliseren rond onze wegwerpmaatschappij, en hen te ‘empoweren’ om zelf hun spullen een tweede leven te geven. In tijden van mangelende klantendiensten en deviezen als “dan koop je beter een nieuwe, dat spaart je nog geld uit ook” is het repair café een welkome verademing.

Netwerk Bewust Verbruiken werkt samen met haar partners LETS VlaanderenTransitie Vlaanderen en KOMOSIE voor de uitbouw van Repair Cafés in Vlaanderen, met de steun van de Vlaamse overheid.

Voor de uitbouw van Repair Cafés in Brussel werken zij samen met Repair Together, met steun van de Koning Boudewijnstichting en de Nationale Loterij.

© Philippe Clabots

© Philippe Clabots