Nederland Kantelt: forum voor transitie

Ouwe ‘rot’ Jan Rotmans geeft met een nieuw boek en forum een krachtige impuls aan de transitiebeweging. ‘Nederland Kantelt’ ontsluit een resem aan transitie-initiatieven uit Nederland.

Nederland kantelt is ambitieus. Volgens Rotmans en zijn achterban is de samenleving in transitie een feit. Op hun website stelt de beweging dat er door de dichte sluier van negatieve berichtgeving geen zicht meer is op goeie initiatieven die er nochtans wel zijn. Die initiatieven willen zij nu zichtbaar maken. Maar er is meer: de beweging die zij vandaag schatten op een 250 000 zielen, willen zij uitbreiden tot het tienvoud ervan: 2 500 000 man dus.

Nederland Kantelt is in feite ook een transitienetwerk: het digitale platform wil vernieuwers actief met elkaar verbinden. Zij delen de groep ondernemers voor de transitie in drie delen: kantelaars, koplopers en verbinders. De verbinders hebben de meest cruciale functie, ook omdat zij koplopers met kantelaars kunnen verbinden.

© Petra Kroon

© Petra Kroon

“We willen met Nederland Kantelt antwoord geven op de vraag hoe we samen kunnen bouwen aan een spannender, leuker, mooier en energieker Nederland. Een maatschappij waarin we gezamenlijk verantwoordelijk zijn voor duurzame energie, gezond voedsel en mensgerichte zorg. Niet omdat het moet van de gemeente, de belastingdienst of de leraar, maar omdat je voelt dat je zo wilt leven. Op Nederland Kantelt vind je kantelvoorbeelden en profielen in de domeinen zorg, onderwijs, energie, bouw, cultuur, financiën, water, ruimte en voedsel.”

Bekijk dit filmpje om drijvende kracht Jan Rotmans aan het woord te horen en bezoek het online platform, als je je wil laten inspireren door deze recht-door-zeepraktijk van onze Noorderburen.