Ecologisch theaterproject ‘Tegen de lamp’

Tegen de lamp was een ecologisch theaterproject van Dimitri Leue, Jonas Van Geel, Toon Offeciers en Steven Vromman. Centraal in deze voorstelling staat de zoektocht naar een bijzondere lamp. Wie de lamp vindt mag een wens doen, een wens die zeker in vervulling zal gaan. Maar welke wens kan de oplossing bieden voor de problemen van onze wereld? Of is de verleiding van de wens zo groot dat de persoonlijke verlangens toch de bovenhand halen?

Het uitgangspunt van deze voorstelling is een zoektocht naar een minimale ecologische voetafdruk in combinatie met een maximale impact op het publiek. Tegen de lamp is daarom meer dan een voorstelling, het is ook een statement en een oproep.

Milieuvriendelijk Decor

Een decor gemaakt van ecologische materialen: 3 op te hangen volumes in ecologisch noppenplastiek op basis van maïszetmeel dat ook weinig transportruimte nodig heeft, in combinatie met 4 LED-parren voor het licht.

Andere materialen: hout, bamboe en touw.

 
Aandachtspunten/suggesties
Het is niet duurder dan klassieke decormaterialen. De vereisten rond brandveiligheid maakten dat de decorstukken uiteindelijk met een brandvertrager moesten worden behandeld. Dit is een chemisch product waardoor het ecologische gehalte verlaagd werd

Milieuvriendelijk Transport

Voor de tournee met 55 voorstellingen moest gezocht worden naar een transportwijze voor de vier acteurs en het decor met een zo laag mogelijk impact.

Er werd een samenwerking opgezet met Beauvent cvba voor de leasing van een bestelwagen op koolzaadolie én het gebruik van koolzaadolie. Er werd telkens gezamenlijk vanuit Antwerpen naar de voorstellingen gereden.

 

Aandachtspunten/suggesties

De investeringskost was vergelijkbaar met de huur en het gebruik van een ‘gewone’bestelwagen.Er was een bijkomende (kleine) kost voorzien voor de overnachting in een bed andbreakfast voor een van de acteurs in Antwerpen.Er werd wel een besparing verwezenlijkt door het carpoolen van de acteurs

Het zelf vullen en steeds meenemen van bidons met koolzaadolie was een kleine
praktische complicatie.

tegendelamp-bus.jpg

Low-Impact Kostuums

Samen met de kostuumontwerper bezochten de acteurs een lompenbedrijf. Daar werd een paar uur gezocht naar bruikbare hemden, kousen, stoffen en attributen. Van de gevonden materialen werden daarna de 3 kostuums gemaakt.

Kostuum 1 werd volledig samengesteld uit tweedehands geitenwollen sokken.
Kostuum 2 werd gemaakt uit een 15-tal tweedehands hemden en een 10-tal tweedehands broeken.
Kostuum 3 tenslotte werd samengesteld uit materialen en attributen die bij de lompenhandelaar gevonden werden.
In het lompenbedrijf was niet alles aanwezig wat de kostuumontwerper in gedachten had. Maar deze beperking was ook boeiend en scherpte de creativiteit aan.

Dus…

Het is prima mogelijk om originele en sprekende kostuums te maken met tweedehands-materiaal!