Vormingplus Waas & Dender op zoek naar commons in Nederland

Buurtruilwinkel-Tilburg.jpg

In 2016 en 2017 gluurt Vormingplus Waas-en-Dender bij onze noorderburen op zoek naar inspirerende commonspraktijken. Educatief medewerker Stefaan fietst door de 12 Nederlandse provincies om 12 interessante commonspraktijken te bezoeken, in kaart te brengen en naar Vlaanderen te vertalen. Volg het avontuur op de blog ‘Gluren bij de buren’.
Burgerschapspraktijken spelen zich vaak af in de commons, het gemeengoed. Het zijn initiatieven van onderuit, gedragen door burgers, al dan niet in relatie met bedrijven (markt) of lokale overheid (staat). Ze formuleren ecologische en sociale antwoorden op de uitdagingen van deze tijd en zijn soms ook economisch erg innoverend.

Stefaan Segaert, educatief medewerker van Vormingplus Waas en Dender  doorkruist in 2016 en 2017 de twaalf Nederlandse provincies met de fiets, bezoekt er twaalf interessante commonspraktijken, brengt deze in kaart en brengt daarover verslag uit in Vlaanderen.

Van buurtcomposteren in Den Haag, de circulaire creatieve site De Ceuvel in Amsterdam tot letsen in Helmond; Stefaan zoekt en bezoekt innovatieve commonspraktijken die willen bijdragen aan sociale en ecologische alternatieven.

Centrale vragen in zijn bezoeken zijn ‘wat kunnen we voor Vlaanderen en onze regio leren?’ en ‘op welke manier kunnen de commons ons inspireren?’

Verder zal hij met diverse mensen in gesprek gaan rond de volgende vragen:

  • Wat zijn vandaag de grote maatschappelijke uitdagingen voor Nederland?
  • Wat zijn belangrijke oplossingssporen?
  • Welke boodschap wil je meegeven aan Vlaanderen?

Volg het avontuur op de blog ‘Gluren bij de buren‘.

jeugd, cultuurroel dierckens