Adem: fijnstofconcentratie onderweg

Elke dag fietsen van en naar je werk, of samen met je kinderen naar school … maar hoe zit het met dat fijnstof dat we dan inademen? Dankzij Timelab en haar community kan je het binnenkort zelf meten met een zelfgebouwd meettoestel en zo bijdragen aan een ruimer onderzoek.

Timelab, het Gentse stadslabo voor nieuwe samenwerkingsmodellen, werkt al enkele maanden hard aan het project ‘ADEM’. In dit project wil de Timelab community samen met burgers de fijnstofconcentratie meten op weg naar je werk of je school. Daarvoor ontwikkelden ze een zelfbouwkit om burgers zelf het meettoestel te laten maken dat je vervolgens op je fiets kan monteren. Een hele groep burgers zal zo meewerken met Timelab en haar community van wetenschappers, kunstenaars en ontwikkelaars om de fijnstofconcentratie in Gent te meten. Het project is ook uitrolbaar in andere steden.

Meer weten? Ik-adem.be en op de website van Timelab.

© Susan Yin

© Susan Yin


English text

Timelab is a city lab known for its innovative projects where a large community of artists, scientists and civilians work together. Sustainability and urbanity is often at the core of these co-creative projects. Adem (‘breath/e’) is one of them where experts in the community developed open source devices that measure particulate matter in the air. Civilians are encouraged to build their ow DIY kit and contribute to measuring the PM concentration in their city.