Akenkaaitheater

De laatste maanden was het Kaaitheater een plek waar kunstenaars en kunststudenten konden repeteren en onderzoeken. Sinds een maand is het op bepaalde dagen ook een onthaal geworden voor mensen zonder wettig verblijf. Voor het coronatijdperk stelde het Kaaitheater al het gebruik en hergebruik van hun ruimtes in vraag. Hoe kun je laagdrempelig worden voor mensen uit de buurt die niet per se komen consumeren? Corona zette dit proces tijdelijk op pauze.

Tijdens de lockdownperiode werden mensen zonder verblijf weggejaagd uit het Maximiliaanpark. Het samenscholingsverbod dreef hen naar de Akenkaai waar voedselbedelingsposten stonden opgesteld. De Akenkaai grenst aan de stoep van het Kaaitheater. Een opportuniteit diende zich aan

Wat als we de deuren openen en de toiletten vrijmaken voor iedereen? Er is een grote doorgang die niet wordt gebruikt en groot genoeg is om te voldoen aan de veiligheidsmaatregelen.  

Het Kaaitheater sloeg de handen in elkaar met Pigment vzw, een Brusselse vereniging die steun biedt aan diverse groepen en mensen in een precaire verblijf- en/of woonsituatie. Samen brachten ze in kaart welke noden er zijn. Een grote uitdaging bleek het gebrek aan ruimte, toiletten, douches, en een plaats om even uit te rusten. Samen besloten ze hier iets aan te doen: de publieksruimte aan de Akenkaai openstellen en toiletten beschikbaar maken. Zolang er geen voorstellingen spelen kan een ruim deel van de foyer dienen als ontvangstruimte.

Op maandag en donderdag openen de zijdeuren van het Kaaitheater, om de volgende diensten aan te bieden:

  • Koffie, thee en een kleine hap

  • Infotafels door Pigment vzw voor hulpvragen rond medische hulp, verblijfsrecht, opvang, opleidingen, …  toiletten en wastafels

  • Douches

  • Oplaadzones

  • Kleren en schoenen

Door het openstellen van deze ruimte kan Pigment vzw weer veel meer mensen bereiken en hulp bieden op een menswaardige manier. De hele zomer lang blijft het onthaal open.

©Saskia Vanderstichele

©Saskia Vanderstichele

Aili Maruyama